Catalunya és l'àrea de l'Estat on més embarcacions es lloguen. Segons les dades fetes públiques per la plataforma de lloguer d'embarcacions entre particulars SamBoat, un 27,5% dels seus clients són catalans, seguits de madrilenys (19,5%) i valencians (14%). Els ports de l'Estartit i Palamós són, a banda del de Barcelona, els més demandats pels catalans a l'hora de llogar les seves embarcacions. Respecte al tipus de barques escollides, els catalans lloguen majoritàriament velers d'entre deu i dotze metres d'eslora, seguits per les llanxes d'entre vuit i deu metres.

Augment de la demanda

Segons explica SamBoat, la digitalizació del lloguer d'embarcacions ha fet augmentar exponencialment la demanda, ja que aquest sistema permet estalviar fins a un 30% respecte al lloguer tradicional al port. Com a conseqüència, aquells que s'animen a llogar una barca són cada cop més joves davant del perfil habitual de l'usuari de nàutica, que tradicionalment era una persona amb més edat i renta. En canvi, ara, el 62% dels llogaters d'embarcacions tenen menys de 44 anys.

A més de l'estalvi, la comoditat és una altra dels arguments que els catalans troben a l'hora de llogar «a cop de clic», ja que en pocs passos poden trobar l'embarcació del port més proper al seu domicili amb el vaixell que més s'ajusti a les seves necessitats i pressupost. «És possible compartir un vaixell entre amics o familiars des de 50 euros per persona i dia», assenyalen des de l'empresa.

«El perfil de l'usuari està canviant. No només s'està democratitzant l'accés a embarcacions de passeig gràcies a l'estalvi que suposa la gestió digital dels lloguers, sinó que cada vegada més usuaris sense experiència prèvia nàutica es decideixen a provar-ho. I si ho proves, repeteixes», assenyala Pauline Escalle Bagnis, responsable de SamBoat a Espanya.

Samboat es defineix com una plataforma de lloguer d'embarcacions entre particulars i professionals que permet gestionar les reserves en línia «amb total comoditat». En aquests moments compta amb una flota de 23.000 vaixells situats a 500 ports de tot el món, i ofereix la possibilitat de llogar embarcacions amb o sense patró. Segons assenyalen, ha estat l'«start up» pionera en introduir l'economia col·laborativa en la nàutica des de la seva creació, l'any 2014 a França, i ara es troba en expansió del seu model de negoci a la resta de països d'Europa.