Una aparició puntual de l'exblaugrana Ricardo Quaresma en els últims minuts de la pròrroga va bastar a Portugal per eliminar a Croàcia i aconseguir els quarts de final en un partit avorrit, sense trets entre els tres pals durant gairebé 115 minuts i amb una pobra actuació de Cristiano Ronaldo i Luka Modric.

Prometia molt l'eliminatòria entre el quadre balcànic i el lusità. Un dels equips que millor havia tractat la pilota de tota la competició es veia les cares amb un altre que encara tenia molt que demostrar. Portugal,irregular des de fa molt temps, va sobreviure en la fase de grups gràcies a un parell de cops de Cristiano, desaparegut fins al tercer duel davant Hongria.

Portugal, a gust sense la pilota, i Croàcia, sense saber què fer amb ella, no van disparar entre els tres pals ni una sola vegada en tot l'acte inicial. Amb prou feines va haver-hi dos moments de tensió que van crear una mica d'incertesa entre el públic del Stade Bollaert-Delelis.

El primer, va arribar ni més ni menys que en el minut 25, amb un servei de falta de Raphael Guerreiro al cor de l'àrea. Vedran Corlulka es va relliscar, va perdre la marca de Pepe i el portuguès, completament solament, va rematar per sobre de la porteria de Danijel Subasic.

Croàcia va respondre amb prou feines quatre minuts després amb una internada d'Ivan Perisic per la banda dreta. L'heroi davant Espanya, amb els colors del seu país pintats en el cap, va entrar per la seva zona com una exhalació superant a Guerreiro amb una retallada que no va servir per res, perquè després va manar la pilota al lateral de la xarxa de la porteria de Rui Patricio.

Així es van marxar tots els jugadors al vestuari, com si no hagués passat gens. Realment, no van existir notícies interessants en un tostón gairebé inaguantable només suportable per l'emoció de ser uns vuitens de final de l'Eurocopa.

El segon temps va arribar amb una mica d'aire fresc. Fernando Santos va moure la banqueta i va treure al camp al desaparegut André Gomes per donar sortida a Renato Sanches. La seva presència sobre la gespa va agitar una mica el duel. Croàcia, encara que va intentar donar un salt avanci, es va quedar en el camí. Modric seguia sense carburar i els seus companys ho van notar com en la primera part.

El duel va agafar una mica més de ritme i, encara que les ocasions clares seguien gairebé inèdites, va haver-hi un parell que van poder desnivellar la balança. Primer, Domagoj Vida, amb una rematada de cap que va manar fora com va fer Pepe en la primera part i en la mateixa porteria. I després, Renato Sanches, que després d'una paret amb Joao Mario no va encertar a disparar cap a la porteria de Subasic.

Això de reactivar l'eliminatòria no van durar molts minuts. Per moments, semblava que Portugal anava a donar l'última empenta. De sobte, tot canviava a favor de Croàcia, però eren tot miratges.

El final es va apropar sense remei. Ja no hi havia ganes d'arriscar i la pròrroga semblava un mal menor i va arribar. És possible que mai, al llarg dels 90 minuts d'un partit en tota la història de les Eurocopes, passés alguna cosa semblant: cap tir a porteria. I, en la pròrroga, gairebé tampoc. Curiosament, va haver-hi dos seguits que van sentenciar a Croàcia.

Gairebé al final, el quadre balcànic es va embravir, va empènyer cap amunt i Kalinic va manar una pilota al pal. En el contraatac, iniciat per Cristiano, Nani va donar un punterazo estrany que va recollir el propi Cristiano per disparar contra Subasic. El rebot ho va recollir Quaresma i va segellar l'eliminatòria.

Va ser cruel. Croàcia, que havia jugat millor al futbol que el seu rival al llarg del campionat, es va quedar pel camí. A Portugal, se li va buidar el camí cap a la final. Si Bèlgica vol, clar.

Fitxa tècnica:

0 - Croàcia: Subasic; Srna, Corluka (Kramaric, m.120), Vida, Strinic; Modric, Badelj; Brozovic, Rakitic (Pjaca, m.109), Perisic; i Mandzukic (Kalinic, m.88).

1 - Portugal: Rui Patricio; Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro; Joao Mário (Quaresma, m.87), Adrien Silva (Danilo, m.107), William Carvalho, André Gomes (Renato Sanches, m.49); Nani i Cristiano Ronaldo.

Gol: 0-1, m.117: Quaresma

Àrbitre: Carlos Velasco Carballo (Espanya). Va mostrar groga a William (min.77), per part de Portugal.