Montserrat Juvanteny, Girona

La celebració del centenari de Manel Saderra Puigferrer, més conegut pel segon cognom, per diferenciar-se del seu germà Josep Saderra, ultrapassa els estaments sardanístics propiament dits i Banyoles, localitat on els dos músics van desenvopular una llarga activitat i on van viure una llarga etapa de les seves vides, se'ls recorda en diferents àmbits com el coral.

Amb motiu del 125è aniversari del naixement de Josep Saderra "el noi", (Sant Feliu de Pallerols 1883-Banyoles 1970), la coral Veus de l'Estany, sota la direcció de Carme Cornellà, rememora la figura del músic amb diferents cantades. La primera actuació d'homenatge es va fer per Sant Esteve, el 26 de desembre de l'any passat, i ara, el passat 20 de febrer, data del naixement de Josep Saderra, el més gran d'una nissaga de músics, la coral va oferir una cantada a la plaça de les Rodes, just en el lloc on hi ha ubicat el monument dedicat a Josep Saderra. Durant la cantada es van poder escoltar dues de les peçes més emblemàtiques del músic Poncellina i Maria de les Trenes, aquesta darrera dedicada a Maria Pagés que va ser-hi present a l'acte.

La propera actuació es farà en homenatge a Manel S. Puigferrer, a l'espai "El terme d'en Manel", ubicat a Porqueres, amb una escultura obra d'en Xicu Cabanyes, inaugurada en vida del músic el 24 d'abril de 1999, just un any abans de la seva mort.Aquest record per part de la coral banyolina vé justificat pel fet que tant Josep com Manel Saderra van tenir vinculació amb les corals. Josep va ser director de l'Orfeó Popular Banyolí i també d'un cor d'homes anomenat Harmonies del llac. Pel que fa al seu germà Manel, va dirigir la Polifònica de ?Banyoles a partir del 1959.