Montserrat Juvanteny, Girona.

El món de les cobles tindrà a partir del proper 13 d'abril una nova formació que farà la seva presentació oficial a l'Auditori de l'Antiga Audiència de Tarragona, a les vuit del vespre. Emplaçada a les comarques meridionals, portarà el nom de cobla Cossetània, tot prenent el nom de la regió de la qual era capital Tarragona abans del període romà. La formació està vinculada al Casal Tarragoní, i ha estat aquesta entitat qui els ha ajudat a aconseguir un espai per als assajos, cedit mitjançant les gestions de l'Ajuntament de Tarragona.

Pel que fa al seu repertori, el volen ben variat, amb autors de tota la vida i amb joves compositors. Han explicat al Diari de Girona que "en cartera hi portem autors gironins, com els germans Saderra-Puigferrer, o Joaquim Serra, però també música de joves autors com Eduard Sedra, sense oblidar les sardanes del mestre Gil Membrado"

Tots els seus components són joves músics, amb molta il·lusió .

Al capdavant de la formació hi haurà Albert Galcerà, un jove de vint-i-nou anys, que fa la seva primera incursió en el món coblístic. "Quan m'ho van proposar, em va xocar la idea, perquè no m'havia passat mai pel cap dirigir una cobla". S'ho va agafar pel costat positiu "una manera de descobrir un món nou per mi, amb tanta diversitat tímbrica i tant potencial sonor. Una cobla nova, però amb gent jove però amb experiència, amb ganes d'engegar un projecte musical amb fonament, que tenen il·lusió i consciència de fer una cosa ben feta".

I una setmana després Galceran ja estava davant del grup de músics, disposats a treballar.

La primera sensació pel jove músic va ser el volum "Déu ni do com pot arribar a sonar una cobla!", exclama. La segona sensació, "l'elasticitat del so de les tenores i els tibles, la contundència i alhora la melosa pastositat dels metalls, l'alta alçada del so del flabiol i el pes tranquilitzador del contrabaix... Un gran ventall per poder jugar".

Després dels primers assajos i d'aprendre l'argot de la cobla, el treball en equip és cada vegada més específic i centrat. "Podríem dir que començo a dominar la situació, gràcies també a la paciència dels meus músics", explica el flamant director.

Els components tots tenen experiència coblística. Sergi Gonzàlez toca el flabiol i tamborí; Irene Jordà i Irene Ricart són les tibles; Maria Ricart toca la tenora; Sergi Calvache, el trombó; Gerard Babiloni i Joan Jordà, el fiscorn.

Aquest grup de músics procedeixen de la cobla Reus, mentre d'altres com el tenor Josep M. Gironés ha tocat amb la cobla Mirafont i el trompeta Josep M. Gual, així com el contrabaix Arseni Pujals, toquen a l'Orquestra de la Catedral de Tarragona.

Per Sunil Guijarro, de només setze anys, és la seva primera experiència en una formació musical.

El director

Al director no li manca currículum. Ha cursat estudis al Conservatori Superior de Música del Liceu; al Conservatori Professional Municipal de Música de Vila-Seca; Títol Professional de Piano i de Llenguatge Musical, i en aquesta darrera especialitat Títol Superior al Conservatori El Bruc de Barcelona. També ha fet estudis de direcció des del 1998 fins a l'actualitat i en l'apartat pedagògic ha esta professor de la filial del Conservatori del Liceu a Reus; professor de Llenguatge a l'Aula de Sons de Reus i a l'escola Èxit de Música Moderna i Clàssica de Valls, a més d'impartir classes de solfeig, piano, harmonia i guitarra. A més del piano domina l'acordió. Ha format part de diferents formacions musicals com a director, pianista i acordionista. En l'apartat de composició ha treballat en diferents projectes de TV Reus; és autor de l'Himne del Reus Deportiu. Ha estat director de la colla de caremelles Els Tranquils; de la Simfim Orquestra Simfònica de Reus, del Cor Jove de l'Aula de Sons, de l'Orfeó Reussenc, de la coral Els Somniadors de l'Orfeó de Reus, entre d'altres.