16 de novembre de 2016
16.11.2016

No deixis que la psoriasi et limiti

18.11.2016 | 07:39
La psoriasi afecta més d´un milió de persones a Espanya

La psoriasi afecta més d'un milió de persones a Espanya, la meitat de les quals no rep el tractament adequat. Una malaltia que produeix vermellor, escates i picor, i que «pot ser devastadora a nivell psicològic, especialment quan afecta zones visibles com la cara, les mans o la zona genital», explica el Dr. Pablo de la Cova, Membre de la Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV). Aquesta associació va realitzar fa uns dies una posada al dia sobre la psoriasi de la qual volem fer-nos ressò, ja que a Belleza Activa creiem que és important que tots i totes coneguem les malalties cutànies i les seves repercussions, així com què podem fer per pal·liar-les.

Segons el Dr. De la Cueva, la psoriasi és una malaltia no contagiosa «crònica, desfigurant i incapacitant, que no té cura i afecta la qualitat de vida», tant de qui la pateix com dels seus familiars, ja que és «una patologia que pot aparèixer a qualsevol edat» i que «té una càrrega física, emocional i social», afegeix. Es caracteritza per l'aparició de lesions escamoses sobre una pell vermella, que piquen i poden arribar a sagnar, i afecta el 2-3% de la població. Una xifra que va en augment, assenyalen els dermatòlegs: la incidència d'aquesta patologia en 1998 era del 1,43% i el 2013 de 2,31%, de manera que es pot observar un progressiu augment al nostre país. De fet, el Dr. de la Cueva assegura que un «estudi de 2010 estima que la càrrega de la psoriasi és el doble que l'Hepatitis C».

Una malaltia familiar

És, a més, una malaltia «familiar», segons l'AEDV, ja que afecta a tota persona que vol a qui la pateix i repercuteix a les relacions a la casa, la feina i la família. Com hem esmentat, no té cura, però això no vol dir que no pugui controlar-se i mantenir la pell lliure de lesions. Aquí és on intervé el metge. Per això, l'especialista recalca que el dermatòleg ha de donar al pacient «totes les armes d'educació sanitària per a afrontar-la en tots els àmbits de la seva vida».

Per la seva banda, el Dr. López Estebaranz, també membre de l'AEDV, assegura que «el 50% de pacients amb psoriasi moderada-greu no rep el tractament adequat». Cristina Tiemblo, vocal de dermofarmàcia del Consell General de Farmacèutics, ressalta la importància de seguir hàbits diaris tan simples com mantenir una bona higiene, conèixer el tipus de xampú adequat a utilitzar i no aplicar perfum sobre la pell, que són fonamentals per a una millor qualitat de vida. Podràs trobar al final d'aquest post un quadre amb algunes recomanacions higièniques per tenir cura de la pell.

Atenció mèdica adequada

No es coneix exactament l'origen de la psoriasi, encara que existeix una predisposició genètica. Sí que es tenen clars algunes causes desencadenants, com les infeccions, l'obesitat, la immunodepressió, el tabac, l'alcohol, l'estrès i la ingesta d'alguns medicaments que actuarien sobre una predisposició genètica. Pot ser una malaltia autoimmune, però el possible autoantigen no s'ha identificat, incideixen des de la AEDV, insistint en la necessitat que siguin atesos pel dermatòleg els pacients amb psoriasi infratractats i conscienciant sobre les comorbiditats, és a dir, l'existència juntament amb altres malalties, com la síndrome metabòlica, malalties cardiovasculars, hipertensió, malaltia de Crohn, depressió, etc.

L'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia explica també que no és fàcil prevenir la psoriasi, però es poden prendre mesures: evitar l'obesitat, el tractament adequat d'infeccions, especialment estreptocòciques, el control metabòlic i suprimir el tabac i l'alcohol contribueixen a evitar la seva aparició i els brots.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema