efe valència

n Investigadors de la Universitat de València han identificat quines proteïnes participen en l'inici de la conversió de cèl·lula adultes en cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPS), a través de la fissió mitocondrial. Les cèl·lules mare pluripotents induïdes van ser descobertes el 2006 al Japó. Procedeixen de la reprogramació de cèl·lules adultes convencionals, però es comporten com les prometedores cèl·lules mare i poden donar lloc a gairebé tots els tipus de teixit humà.

L'estudi molecular que s'ha presentat ara, aplicable en medicina regenerativa i carcinogènesi, ha estat publicat a la revista Cell Cycle i conclou que sense aquestes proteïnes, la reprogramació cel·lular no podria produir-se, segons un comunicat de la Universitat. «Conèixer aquest procés pot donar lloc al fet que el modifiquem mitjançant compostos químics que alterin la funció de les proteïnes implicades», destaca Josema Torres, investigador del Departament de Biologia Cel·lular de la Universitat de València.

El treball identifica la importància de la fissió mitocondrial (procés per mitjà del qual es divideixen les mitocòndries, orgànuls cel·lulars responsables de la producció d'energia en les cèl·lules) per al procés de reprogramació de cèl·lules somàtiques a cèl·lules mare pluripotents induïdes. Les primeres són les que formen els teixits i òrgans d'un ésser viu, mentre que les segones, les cèl·lules mare, són les que tenen la capacitat de dividir-se per regenerar les cèl·lules danyades.