efe madrid

n El xef Ferran Adrià, que va estar al capdavant del «triestrellat» restaurant El Bulli de Roses,va assegurar ahir que «Espanya no està apostant per restaurants de tres estrelles sinó per la informalitat», un fet que, segons va assegurar, li «encanta». En la vigília de la presentació de la Guia Michelin Espanya&Potugal 2017, en una gala que se celebrarà aquest vespre a Girona i de la qual només s'ha avançat que hi haurà un nou tres estrelles espanyol, Adrià va recordar que «econòmicament un triestrellat és molt dur», per la qual cosa creu que «es va més a locals d'una o dues estrelles».

En un acte celebrat ahir a Madrid, per presentar l'aplicació «Te lo cuento en la cocina», en col·laboració amb Telefónica i Disney, per afavorir que les famílies preparin juntes receptes saludables, Adrià també va dir davant dels periodistes que a Espanya «no hi ha molts restaurants que puguin tenir tres estrelles, si de cas set o vuit», entre els quals va apuntar al Mugaritz (Guipúscoa).

Ferran Adrià també va manifestar que no entén que «Espanya demani per favor les estrelles, quan som el focus gastronòmic mundial». «Avui dia es menja increïblement bé en aquest país. Demanar per favor les estrelles quan les donen a un sushibar en un altre país...», va postil·lar. Tot això des del «respecte» que sent per una publicació que fa «gent seriosa» i que no té res a veure «amb webs com Tripadvisor».

Més enllà de la gastronomia

A més, el xef va recordar que per aconseguir la tercera estrella, el màxim reconeixement que atorga la guia francesa i que fins avui ostenten vuit restaurants a Espanya, no només és important el menjar, sinó també «el servei, l'entorn...». Per això locals com Gresca o Hisop, tots dos a Barcelona, on el menjar és «de tres estrelles», en apostar per la informalitat no poden aspirar a aconseguir-les.

Sí que les buscarà Enigma, el restaurant que obrirà l'any vinent amb el seu germà Albert Adrià a la Ciutat Comtal, que aportarà «un replantejament de l'experiència culinària, pe rquè vivim en el món de la informalitat, però hem de tornar a la concentració, a l'experiència». «Per divertir-se ja hi ha Tickets (un altre dels restaurants dels Adrià). Però Enigma hi haurà gent que li encantarà i gent que no», va afegir.