n Almenys el 40 per cent de portadors del virus d'immunodeficiència humana (VIH), cosa que representa uns 14 milions de persones, desconeixen la seva condició, segons va alertar ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Una de les raons són les dificultats que hi ha en alguns llocs per tenir accés a serveis de diagnòstic, una situació que l'organisme posa en relleu en ocasió del Dia Mundial de la Sida, que se celebra demà a tot el món.

Segons les últimes dades de què es disposa, més de 18 milions de seropositius no tenen actualment d'accés a tractaments amb medicaments antiretrovirals i 14 milions d'ells no saben que són portadors del VIH. «Milions de persones que tenen el VIH no es beneficien del tractament indispensable que, igualment, pot impedir que transmetin el virus a altres», va assenyalar la directora general de l'OMS, Margaret Chan.

Davant d'aquesta situació, l'organització ha optat per promoure l'autodiagnòstic, que pot ser realitzat per la mateixa persona amb una mica de la seva saliva o punxant el d'un dit amb una agulla. Això permet a les persones conèixer la seva situació de manera privada, en un lloc còmode per a elles, amb un resultat que està a punt en vint minuts.

En cas d'un resultat positiu, l'OMS aconsella a la persona que acudeixi a un centre mèdic per a una confirmació i on també pot rebre consell i orientació ràpida cap als serveis de prevenció i tractament. «L'autodiagnòstic és un mitjà d'arribar a més gent a la qual no s'ha diagnosticat la infecció, oferint-los l'oportunitat de prendre les mesures necessàries abans que caiguin malalts», va assenyalar Chan.

Més diagnosticats

En els deu últims anys, les persones que coneixen el seu estat de VIH ha passat del 12 al 40 per cent per cent a escala mundial. Una de les conseqüències positives d'aquest augment ha estat que vuit de cada deu persones diagnosticades han començat a rebre un tractament antiretroviral.

El diagnòstic del VIH depèn en alguns casos del grup de població al qual es pertanyi i de manera general és més comú que les dones siguin diagnosticades -i, en conseqüència, rebin tractament- que els homes, segons els informes de la mateixa OMS.