06 de gener de 2017
06.01.2017

Els biòlegs confien a trobar noves espècies a l'Amazones

?Un projecte internacional instal·larà a la selva milers de sensors per monitorar la biodiversitat amazònica i frenar-ne la desforestació

06.01.2017 | 07:28

n L'equip internacional de científics del Brasil, Espanya i Austràlia que instal·larà a la selva de l'Amazones sensors per monitorar la biodiversitat amazònica i frenar la seva desforestació confia que el projecte també servirà per descobrir noves espècies d'animals desconegudes fins ara. El projecte, que s'ha batejat amb el nom de Providence, va ser presentat oficialment ahir al Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a Vilanova i la Geltrú (Garraf).

En aquest projecte també participen l'Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá i la Universitat Federal de l'Amazones (UFAM), del Brasil, i la Comonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CISRO), d'Austràlia. Segons va explicar el director del LAB, Michel André, els mètodes que permetien controlar la biodiversitat fins ara eren «limitats», però amb aquest nou sistema de sensors es podrà obtenir informació del que passa per sota de la coberta vegetal.

El sistema consta d'una xarxa de sensors sense cables que es distribuiran per la selva de l'Amazones i que oferiran informació acústica i visual en temps real conformant «un sistema dual molt més precís» que qualsevol altre utilitzat anteriorment. D'aquesta manera, el projecte Providence permetrà confeccionar un registre de les espècies ja existents i conèixer també les seves amenaces a la vegada que els investigadors esperen descobrir noves espècies.

Segons va detallar Michel André, el projecte consta de tres fases, la primera de les quals es posarà en marxa el mes d'abril amb la instal·lació de les primeres deu estacions d'enviament d'informació. En la segona i tercera fase s'instal·laran 100 i 1.000 sensors, respectivament, fins a aconseguir «el mostreig més gran i a temps real que s'ha fet mai».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema