Rússia va anunciar ahir que enviarà un macaco a Mart en la seva pròxima expedició al planeta vermell, tot i que la prioritat del programa espacial rus és conquerir la Lluna a principis de la pròxima dècada. «Prepararem un macaco per viatjar a Mart. Però, de moment, la simulació tindrà lloc a la Terra», va dir Serguei Orlov, director de l'Institut Mèdic de Primatologia, amb seu a Sotxi (mar Negre), a l'agència Interfax.

Orlov va assegurar que el simi s'haurà de sotmetre a proves d'ingravidesa i radiació còsmica al Centre de Física Nuclear de Dubná, a la regió de Moscou. Va destacar que el seu institut ha rebut una beca de l'Estat per conduir experiments amb macacos, quan els científics russos semblaven haver descartat fa anys els viatges espacials amb animals de mida gran o mitjana, com micos o gossos.

En els últims anys les naus russes únicament han transportat ratolins, ja que el seu genoma és molt similar al de l'ésser humà, segons els experts. El primer ésser viu en viatjar a l'espai va ser la gossa Laika, que el 1957 es va convertir en precursora dels vols tripulats per astronautes, encara que va morir en l'intent. Van tenir més sort les gosses Belka i Strelka, que van tornar sanes i salves a la Terra després de donar 17 tornats al voltant del nostre planeta bord de l'Sputnik-5.

Al llarg de la història, el programa espacial soviètic i rus va enviar a una dotzena de simis al cosmos, els primers d'ells Abrek i Bion el 1983, costum que es va suspendre el 1996. L'agència espacial russa, Roscosmos, va decidir modificar la seva estratègia centrada en la conquesta de Mart després del fracàs el 2011 de la missió de la sonda «Fobos Grunt» que es proposava extreure mostres en una de les llunes del planeta vermell.

L'agència espacial russa també té previst enviar una nau no tripulada a la Lluna el 2021.