A les fases de la Lluna se'ls atribueixen efectes relacionats amb el nombre de naixements, crims, suïcidis, el cicle menstrual i, fins i tot, amb el creixement dels cabells. En molts casos són creences populars sense cap base científica, però en canvi han condicionat la cultura i la forma de fer de la gent. De fet, a l'hort, per exemple, cada hortalissa té el seu moment segons la Lluna.

Ara, tot aquest coneixement popular s'uneix en un projecte que pretén explicar com la Lluna ens afecta en el nostre dia a dia. La iniciativa, que porta per títol «La Lluna en un cove», s'inaugurarà aquesta primavera a l'antiga pallissa de Castelladral, a prop de 700 metres d'altitud, a Navàs (Bages), i es convertirà en el primer centre d'interpretació lunar del país. El projecte compta amb un pressupost de 50.000 euros.

Al centre, a més, s'hi ubicarà també el «Banc de Llavors», amb l'objectiu que els pagesos de la zona apostin per plantar llavors autòctones del territori.

El nom d'una llegenda

«La Lluna en un cove» és una llegenda que explica que uns pescadors volien salvar la Lluna que veien reflectida al mar pensant que s'ofegava. Provaven d'agafar-la amb un cistell -un cove-, però van comprovar que era impossible. Ara, el títol d'aquesta llegenda, serà el nom del primer centre d'interpretació lunar del país.

Segons va assegurar ahir l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, aquest projecte té per objectiu explicar com la Lluna afecta la gent en el seu dia a dia.