L'escriptor Javier Coma Sanpere, especialista en cinema, còmic, novel·la negra i jazz i autor de diversos "diccionaris" i assajos sobre aquests gèneres, va morir ahir a Barcelona als 77 anys a causa d'un càncer, han informat fonts pròximes a la família.

Autor prolífic, entre les seves nombroses obres hi ha"Diccionario de los cómics-La Edad de Oro", "Diccionario de la novela negra norteamericana", "Diccionario del cine negro", "Diccionario del western clásico", "Diccionario de films míticos", "Diccionario del cine de aventuras", "Diccionario de la caza de brujas", "Cine bélico" o "Cine y literatura", amb Juan Marsé.

Nascut a Blanes (Selva) el 1939, va cursar la carrera de Dret, encara que després d'acabar els estudis es va dedicar professionalment a la publicitat fins al 1981, tot i que ja escrivia articles sobre còmic per a alguns diaris i revistes i publicat un primer llibre el 1977, "Los cómics; Un arte del siglo XX".

Coma, que el 1979 es va incorporar a la revista Totem, en la secció "Comics by Coma", va continuar publicant llibres sobre el gènere com "Y nos fuimos a hacer viñetas" (1981), "El ocaso de los héroes en los comics de autor" (1984), "Els còmics tal com eren" (1984).

El 1983 va dirigir l'obra col·lectiva "Historia de los Cómics", en la que van col·laborar diversos especialistes espanyols i estrangers, i que es va convertir en una obra de referència sobre el món de la historieta.

Com a especialista en el gènere es va posicionar en els manifestos "Ante un conato de degradación del significado cultural del cómic" (1983) y "Manifiesto contra la exposición Tintín y Hergé" (1984).

Per al diari El País va publicar el col·leccionable "Cómics clásicos y modernos" (1987) i posteriorment va signar amb Román Gubern "Los cómics en Hollywood" (1988) i posteriorment el "Diccionario de los cómics-La Edad de Oro" (1991).

El seu vast coneixement de la cultura popular nord-americana el va portar a analitzar i escriure des de mitjan els anys 80 del passat segle sobre el cinema clàssic nord-americà i el gènere literari de la novel·la negra.

Van sorgir així títols com "Diccionari de la novel·la negra nord-americana (1985), "Diccionario de la novela negra norteamericana (1985), "Diccionario del cine negro" (1990), "Diccionario del western clásico" (1999), "El esplendor y el éxtasis. Historia del cine americano 1930-1960" (1993), "Diccionario de films míticos" (1993), "Diccionario del cine de aventuras" (1994), "Cine y literatura" (1998), amb Juan Marsé, o "Cine bélico" (2000) en dos volums.

En els seus últims llibres es va centrar en l'anàlisi de la caça de bruixes, en obres com "Diccionario de la caza de brujas" (2005) i "Las películas de la caza de brujas" (2007).

Els seus últims treballs van ser "Doctor Libro y Míster Film" 2008) y "Las canciones del gran Hollywood", (2010).

Expert a analitzar les relacions entre el cinema i la literatura, Javier Coma rebutjava, per desfasat, el debat que es genera habitualment sobre si és millor la novel·la que la pel·lícula o al contrari, i en aquest sentit sostenia que "una novel·la s'ha de jutjar amb criteris purament literaris i el cinema per criteris purament cinematogràfics".

Així reconeixia que hi ha hagut casos "en què una mala novel·la ha donat peu a una gran pel·lícula, o que una gran novel·la ha estat destrossada pel cinema, i també que una gran novel·la s'ha convertit en una gran pel·lícula".

Coma va ser també un apassionat del jazz i en aquest àmbit va ser fundador del Jubilee Jazz Club i qui va donar nom a la mítica sala Jamboree, una paraula usada pels "boy scouts", que significa "reunió".

La cerimònia de comiat de Javier Coma tindrà lloc demà a les 10.00 hores al tanatori barceloní de les Corts.