La pel·lícula catalana Estiu 1993, de la directora Carla Simón, va guanyar ahir el gran premi especial del jurat en la secció Generation Kplus de la Berlinale, destinat al públic juvenil. El guardó serà compartit, exaequo, amb la coreana Becoming Who I Was, de Chang-Yong Moon.

La pel·lícula de Simón, que a més va rebre el premi a la millor opera prima del festival, parteix d'una història personal, la d'una nena que va perdre la seva mare. La cinta, rodada a la Garrotxa, explica com la Frida, de sis anys, es veu obligada a deixar la gran ciutat després de la mort de la seva mare a causa de la sida per anar a viure amb els seus oncles al camp, i les dificultats d'adaptació d'una nena de ciutat. La secció Generation està destinada als espectadors més joves i hi concorrien més de 60 pel·lícules d'uns 40 països.

D'altra banda, el festival de cinema va concedir l'Os d'Or a l'original història d'amor hongaresa Teströl és Lélekröl, mentre que va reservar la plata a millor director per al finlandès Aki Kaurismäki, i el millor guió al xilè Sebastián Lelio.

El jurat va donar una altra plata, la del gran premi especial, a la poderosa història d'una dona africana, Felicité, dirigida pel francosenegalès Alain Gomis.

Els Ossos de plata a les millors interpretacions van ser per l'alemany Georg Friedrich, pel seu paper a Helle Nächte, i per a l'actriu coreana Kim Minhee per Bamui Haebyun-Eoseo Honja.

El jurat de l'edició 67 de la Berlinale estava presidit per Paul Verhoeven. Al llarg de deu dies, la Berlinale ha exhibit unes 400 pel·lícules en les seves diferents seccions, i es van posar a la venda per al públic en general unes 330.000 entrades, fent gala de la seva condició de festival popular.