Només 58 anys. Aquesta va ser l'edat en què Andrew Warhola, més conegut com a Andy Warhol, va morir el 22 de febrer del 1987. Es compleixen 30 anys d'aquell fatídic dia en què el món va perdre un dels artistes més radicals, suggestius, avantguardistes i polifacètics de la història recent.

Pare del pop-art, Warhol va jugar amb la sexualitat, amb l'underground i amb la polèmica mentre vivia d'una forma bohèmia entre l'aristocràcia de l'època. Rara avis i objecte de culte, cineasta i víctima d'un atemptat el 1968, creador del taller Factory i coneixedor del poder dels mitjans, Andy Warhol va morir víctima d'una arítmia postoperatòria.

Les seves obres romanen en l'imaginari col·lectiu: la sèrie 'Llaunes de Sopa de tomàquet Campbells' consta de 32 llenços, un per cada varietat que la marca comercialitzava el 1962. Va ser l'obra que el va catapultar a la fama al costat de les famosíssimes Marilyn Monroe, retrats en colors molt vius de l'actriu, morta el 1962, i que usava una fotografia de la promoció de la pel·lícula 'Niágara'.

Sabent-se una icona, un any abans de la seva mort Andy Warhol va crear la sèrie d'autoretrats més coneguda, donant-se a si mateix com a llegat a la Història. Ja ho havia fet abans amb Mao, a qui va representar maquillat al mateix any que Nixon va visitar per primera vegada la Xina. Està considerada una de les seves millors pintures.

Completa la llista l'ampolla de Coca-cola, tota una declaració de (males) intencions amb el consumisme que, irònicament, és una de les obres de Warhol més cares: 57,2 milions de dòlars.