Físics i enginyers del Centre Europeu de Física de Partícules (CERN) van començar ahir a reemplaçar el «cor» d'un dels seus experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), amb l'objectiu de millorar la seva capacitat de mesurar les propietats precises del bosó de Higgs, entre d'altres capacitats.

La major part de l'operació es durà a terme avui dimecres, en el que ha estat descrit pel CERN com un projecte «altament complex», atès que es porta a terme a cent metres sota la terra i és «una de les fites més importants de cara a la represa de l'LHC aquesta primavera», va assenyalar el laboratori en un comunicat.

El treball es porta a terme al CMS, un dels quatre detectors principals de l'accelerador, que té forma d'un anell de 27 quilòmetres de circumferència i es troba dins d'un túnel a uns 100 metres sota terra, a la frontera de Suïssa i França. L'operació sota terra «millorarà la capacitat del CMS de mesurar les propietats precises del Model Estàndard (la teoria que descriu les partícules de la matèria que coneixem i les seves interaccions), incloses les propietats del bosó de Higgs», va explicar el CERN.