L'actriu nord-americana Jane Fonda ha revelat que va ser violada i sotmesa a abusos quan era menor d'edat en una entrevista publicada a l'edició d'aquesta setmana de la revista digital The Edit, del grup Net-a-Porter. En l'entrevista, realitzada per la també actriu Brie Larson amb motiu del Dia Mundial de la Dona, que se celebra el 8 de març, Fonda parla sobre els efectes en la seva vida de la societat patriarcal.

"Per demostrar-te fins a quin punt el patriarcat pot afectar les dones, jo he estat violada, he patit abusos sexuals de nena i he estat acomiadada per no dormir amb el meu cap, i sempre vaig pensar que era culpa meva, que no vaig fer o vaig dir el què tocava", relata. "Conec noies joves que han estat violades i ni tan sols saben que ho van ser. Pensen, 'ha de ser perquè vaig dir' no 'de forma inadequada", prossegueix.

"Un dels èxits del moviment de la dona és que ens ha fet adonar que (la violació i l'abús) no és culpa nostra", afegeix l'estrella de 79 anys, posseïdora de dos premis Oscar. "Vam ser violades i això està malament", subratlla Fonda, que explica que en la seva vida va estar envoltada de bons homes, però també productes de la societat de la seva època.

A preguntes de Larson, l'actriu defensa els seus anys d'activisme i la seva oposició a la guerra del Vietnam, i assegura que no li va importar que la poguessin excloure de Hollywood i "no tornar a treballar". Fonda revela també que es penedeix de "no haver estat millor mare" dels seus tres fills, Vanessa, Troy i Mary, però assenyala que "mai és massa tard" per aprendre i que està intentant millorar. "Quan em mori, vull tenir la meva família al meu voltant, vull que m'estimin i això cal guanyar-s'ho. Estic treballant en això", manifesta.