El papa Francesc rebrà en audiència al Vaticà els líders dels països de la Unió Europea el dia 24 de març, vigília dels actes pel 60è aniversari del Tractat de Roma. El 25 de març, els caps d'Estat o de govern de la Unió Europea es reuniran a la capital europea per celebrar la signatura d'aquest Tractat, que va servir per a constituir la Comunitat Econòmica Europea i que van posar en marxa el procés d'integració comunitària.

Francesc ja es va dirigir a les institucions europees el 25 de novembre de 2014, quan va viatjar a Estrasburg per denunciar davant del Parlament Europeu la situació d'una Europa «envellida» que ha de recuperar els seus valors i «no girar entorn a l'economia».

El 6 de maig de 2016, el Papa va rebre al Vaticà nombrosos líders europeus amb motiu de la cerimònia d'entrega del Premi Carlemany 2015 per la seva contribució a la unitat europea i com a veu de la consciència en defensa dels valors del continent. Davant dels mandataris, Francesc va lamentar l'oblit dels valors bàsics del projecte europeu.