... I no permeteu que nosaltres caiguem en la temptació». Aquesta és una de les peticions del Parenostre, la pregària de Jesús i també la nostra. Per què? Doncs perquè el mateix Jesús fou temptat durant la seva vida pública, i nosaltres també som temptats. Aquest primer diumenge de quaresma, l'Evangeli que proclamarem ens explica la temptació o temptacions de Jesús en uns dies al desert, però si recordem les exigències i insults dels qui contemplaven la seva crucifixió ens adonem que visqué la temptació fins al final. De fet, les temptacions que l'evangelista recull es poden sintetitzar en una: «Abandonar la missió que Déu et confia i seguir altres opcions que et donaran béns materials, popularitat i poder».

Recordem les temptacions recollides per l'evangelista Mateu. Les tres temptacions de Jesús són les més freqüents i més destructores entre els homes. Ja deia Dostoievski, el gran novel·lista rus, que cap saviesa de la terra pot pensar res de semblant en força, profunditat i atracció que les tres temptacions de Crist i del cristià.

-La temptació del materialisme: «Si ets Fill de Déu... que aquestes pedres es converteixin en pa, en béns materials». Allò que és més important són els interessos materials, els diners, els béns, i si Déu ens serveix per a això, molt bé; i si no, s'abandona. És la temptació d'adorar, de valorar per sobre de tot els béns materials. La superació de la temptació: per viure cal estar atent i a l'escolta de Déu.

-La temptació del triomf personal, de l'èxit, utilitzant Déu per al nostre benefici: «Si ets Fill de Déu,tira't daltabaix i els àngels ja t'agafaran amb les seves mans». És la idolatria de l'espectacle, del triomf personal. Allò que és més important és ser milionari, artista, esportista, polític mediàtic, tenir fama i sortir a la televisió».

Alerta amb la versió cristiana d'aquesta temptació: si hi hagués miracles espectaculars... la gent creuria. Esperar el triomf com a conseqüència de l'amor que Déu ens té és manipular Déu. La superació de la temptació: la fe en Déu no és per assegurar l'èxit personal. Ell ens ofereix el seu amor i la seva misericòrdia -la salvació- en totes les situacions, però no que la vida sigui un triomf mundà.

-La temptació del poder: «Sim'adores... et donaré les riquesesi la glòria del món». Si adores elmal -el maligne i el diable- tindràs tot el poder del món [extret del Full Parroquial].