La massa forestal espanyola ocupa més de la meitat de la superfície del país i el seu paper «és clau» per complir els compromisos adquirits a la Cimera del Clima de París, segons experts consultats per Efe amb motiu de la celebració ahir del Dia Forestal Mundial. Diana Colomina, coordinadora de Restauració Forestal de WWF Espanya, va recordar que des de la Cimera de París «els boscos han guanyat moltíssim protagonisme» com a eina de lluita contra el canvi climàtic, en ser importants embornals de carboni.

Segons alguns estudis, els boscos fixen cada any més del 24 per cent del total d'emissions de CO2 produïdes a Espanya, d'aquí la importància d'«augmentar la superfície arbrada i millorar la qualitat de l'existent», va remarcar. En la seva opinió, una disminució de boscos per incendis recurrents o un augment sever de les temperatures «tindria una fatal repercussió en termes d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, reduint i fins i tot anul·lant la capacitat mitigadora de les masses forestals».

Espanya va ratificar el passat de novembre l'Acord de París i amb això la disminució de gasos d'efecte hivernacle per al 2030 d'un 26 per cent en els sectors difusos -transport, agricultura o residus- i d'un 43 a l'industrial respecte a els nivells de 2005. Per Isabel María Llorente, enginyera forestal i cofundadora de Maderea, el Dia Forestal Mundial ens recorda que els arbres «netegen l'aire», perquè són embornals de carboni, una cosa tan necessari per reduir les emissions de CO2.