La companyia privada nord-americana SpaceX va llançar amb èxit a l'espai per primera vegada en la història un coet reciclat, ja que ja havia estat utilitzat en una missió realitzada fa onze mesos, segons va informar la firma en un comunicat. El coet Falcon 9, que es va enlairar des del Centre Espacial Kennedy, a Cabo Canaveral (Florida), va col·locar un satèl·lit de comunicacions en òrbita i va aterrar amb èxit, el que marca una fita en la història de la companyia californiana en la reutilització de coets. «És un gran dia. Em sento molt orgullós de l'equip de SpaceX per aconseguir aquesta fita a l'espai», va assenyalar en el seu compte de Twitter Elon Musk, director executiu de la firma.

El coet va enlairar a les 18:27 hora local de dijous (22:26 GMT) i, 32 minuts després, va posar en òrbita un satèl·lit de comunicacions comercial SES-10, per a, posteriorment, tornar a trobar-se sota el control dels experts a la terra. Els científics van aconseguir amb èxit que el Falcon 9 es posés en el seu retorn al nostre planeta en una plataforma d'aterratge situada a l'oceà Atlàntic, amb l'ajuda de paracaigudes. La missió del satèl·lit de comunicacions posat en òrbita pel Falcon 9 serà proveir de serveis d'internet i televisió a Llatinoamèrica i el Carib.

Musk va qualificar els resultats de la missió d'«enorme revolució per a la indústria espacial». «Que puguis volar i tornar a fer volar un coet orbital» és un punt de referència, una fita en la indústria de l'espai, va postil·lar. En el seu compte de Twitter, Musk va apuntar quin serà el proper objectiu de la firma que dirigeix: aconseguir reutilitzar el mateix coet en un marge de temps de només 24 hores. «El fuselatge va romandre igual, els motors van romandre iguals (...) Ara la nostra aspiració serà no tenir que realitzar cap tipus de canvi de 'maquinària' i reutilitzar-lo en 24 hores. L'únic que canvia és que cal recarregar el propulsor», va destacar.

SpaceX espera que el seu coet Falcon 9 pugui finalment oferir una solució comercial pràctica a la indústria aeroespacial, amb una tecnologia que podria generar un canvi ràpid, amb vols freqüents, potser fins a una dotzena de vegades abans de ser retirat.