Diverses víctimes d'abusos sexuals comesos per entrenadors esportius han relatat en un fòrum organitzat per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), amb el lema «Trenquem el silenci en l'esport», cosa que passa a molts vestidors i han demanat trencar el dogma que «el que passa al vestidor es queda al vestidor».

El fòrum es va celebrar dimecres al Museu de l'Esport Melcior Colet de Barcelona amb la participació de representants de federacions esportives, clubs i institucions públiques i acadèmiques, i va ser, segons els seus organitzadors, el primer fòrum europeu que dona veu a les víctimes de l'abús sexual en l'esport.

La trobada, en què es va protegir la identitat de les víctimes, s'emmarca en el projecte VOICE, cofinançat per la Unió Europea i en el qual participen vuit universitats.

«Parlar m'ajuda a curar»

«Parlar m'ajuda a curar» o «el silenci és el pitjor enemic» són algunes de les frases que es van escoltar al fòrum, que va comptar amb la col·laboració del Consell Català de l'Esport, la Fundació Vicky Bernadet i l'Institut Català de les Dones.

La professora de la UVic-UCC Montserrat Martí, responsable del projecte a Espanya, assegura que la idea és que els relats de les víctimes «ajudin a entendre les situacions en què es produeix la violència sexual per identificar comportaments i desenvolupar eines de prevenció i actuació».

Les víctimes que van explicar les seves experiències eren esportistes que van patir abús i que van denunciar la seva situació a preguntes dels ambaixadors del projecte VOICE, l'exjugadora internacional de voleibol Marta Gens i l'exjugador de bàsquet Roger Grimau, que van fer d'entrevistadors en un format que va mantenir l'anonimat dels testimonis i de l'esport que practiquen.

«Existia una doble vida. Una cosa era l'entrenador a la pista, molt autoritari, molt dur, al límit; i una altra el de fora. La frase que repetia era sempre la mateixa: el que passa al vestidor, es queda al vestidor», va exposar un dels testimonis.