Més d'un miler d'especialistes participaran la setmana que ve en el XXVIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Diabetis, que se celebrarà a Barcelona. L'objectiu serà analitzar i debatre els avenços i el futur d'aquesta malaltia, que afecta el 13,8% de la població, encara que la meitat ho desconeix.

El Congrés Nacional de Diabetis, que començarà dimecres dia 5 i acabarà divendres dia 7, és, segons els seus organitzadors, la principal cita científica sobre diabetis, on s'abordaran des de les investigacions bàsiques més actuals fins als problemes clínics que es registren amb més freqüència en la pràctica assistencial. També es presentaran els resultats d'assajos clínics relacionats amb nous recursos diagnòstics i terapèutics, i es revisaran des de diferents angles el present i, sobretot, el futur de la diabetis, una malaltia que creix a tot el món.

Amb la participació no només d'especialistes espanyols sinó també d'alguns dels més prestigiosos experts internacionals, el congrés serà, segons la Societat Espanyola de Diabetis, «el millor fòrum per a l'intercanvi d'informació científica entre professionals que es dediquen al camp de la diabetis a Espanya».

El congrés congregarà a endocrinòlegs, educadors, metges de capçalera, pediatres, cardiòlegs, podòlegs, ginecòlegs, oftalmòlegs i tots els especialistes que intervenen en les complicacions de la diabetis, a més d'investigadors que treballen en la recerca d'avenços en el coneixement i tractament de la malaltia.

Segons han avançat els organitzadors, en aquesta ocasió abordaran com a assumptes destacats i entre d'altres, les implicacions cardiovasculars de la diabetis, un tema que centrarà la conferència inaugural a càrrec de la doctora Amanda I. Adler, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit). Els especialistes també analitzaran la situació actual de les investigacions sobre regeneració i protecció de les cèl·lules beta del pàncrees, productores de la insulina, amb vista a un millor control de la malaltia i a una possible curació.

L'impacte que té la diabetis sobre la funció gonadal o la perniciosa interconnexió entre diabetis i obesitat seran altres dels temes previstos tractar al Congrés, que també analitzarà la incidència de la diabetis tipus 1 en l'edat pediàtrica, així com el present i futur del trasplantament de la cèl·lula beta a la DM1.

El congrés també ha reservat un forat per abordar altres aspectes menys coneguts relacionats amb la malaltia, com el paper que l'humor i l'empatia poden tenir en l'educació diabetològica i en la teràpia de la diabetis.