El Premi Nobel de la Pau 2007, Mohan Munasinghe, reclama aplicar les solucions al canvi climàtic i el compromís dels governs a la lluita contra el canvi climàtic. Munasinghe va ser l'encarregat de pronunciar el discurs inaugural del Fòrum de l'Economia de l'Aigua, que es va celebrar ahir al recinte de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. «Sabem quines són les solucions, però no s'estan aplicant», va assenyalar en la seva conferència sobre Canvi Climàtic i Sostenibilitat el Premi Nobel, economista i físic, natural de Sri Lanka.

Munasinghe sosté que, en realitat, els desafiaments sobre sostenibilitat ja van ser identificats en el moment de la fundació de les Nacions Unides, fa més de 70 anys i que, no obstant això, amb prou feines s'ha avançat.

En aquest sentit, l'economista considera que acords com el de París sobre el canvi climàtic, «el que posen de manifest és la debilitat del lideratge polític» i no es portaran a terme. «Molt pocs líders reaccionaran a temps. Estem molt prop del precipici», va avisar Munasinghe, que confia en què l'emergència que suposa l'escassetat, ja que la demanda mundial d'aigua supera en 3,5 vegades l'aigua disponible als aqüífers, faci reaccionar als ciutadans i aquests pressionin als polítics perquè prenguin decisions.

En el marc del Fòrum, el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadò, va defensar el model de gestió d'aigua a Catalunya. Salvadò va recordar la sequera que va patir Catalunya el 2008 i va assegurar que amb ella van aprendre «molt sobre eficiència en la gestió i capacitat d'adaptació».

De la seva banda, el director acadèmic del Fòrum de l'Economia de l'Aigua, Gonzalo Delacámara, va insistir que el debat central de la gestió de l'aigua no ha d'estar en qui presta aquest servei, sinó en la governança, en el fet que la gestió ha de ser transversal, implicant tots els sectors d'activitat econòmica, que han d'actuar coordinats.