Els nadons en gestació no senten el so que els arriba des de l'exterior a través de l'abdomen matern, segons un estudi de l'Institut Marquès, que investiga si emetre la veu materna per via vaginal permetria al nadó reconèixer-la en néixer i si estimularia el seu desenvolupament futur en llenguatge i comunicació.

El centre barceloní especialitzat en ginecologia, obstetrícia i reproducció Assistida, que ha presentat el seu estudi en el World Congress on Maternal Fetal Neonatal Medicine de Londres, està desenvolupant una investigació sobre els efectes de la música al començament de la vida.

El seu últim estudi ha revelat que el nadó en gestació no és capaç de reconèixer la veu materna, ja que no sent pràcticament res del so que li arriba des de l'exterior, i que el fetus només sent el que li arriba des de la vagina de la mare.

Segons el director científic de l'Institut Marquès, Álex García-Faura, «en els nostres estudis fem arribar la veu materna al fetus a través d'un reproductor vaginal (Babypod) i veiem que responen igual a la veu de qualsevol persona. Creiem que això passa perquè anteriorment, a través de l'abdomen matern, no han pogut percebre la veu de la seva mare».

Així, ara investiguen si l'emissió de so via vaginal durant l'embaràs permetrà al nadó reconèixer la veu materna quan neixi. Segons García-Faura, «els estudis entorn al reconeixement de la veu de la mare són tot un repte i a més volem saber si això suposarà un estímul per al desenvolupament del llenguatge i la comunicació».

El Babypod és un petit dispositiu que s'introdueix a la vagina com si fos un tampó, es connecta al mòbil i permet fer arribar al fetus música o qualsevol veu humana.