La nau espacial Cassini es va endinsar ahir en els anells de Saturn, en la darrera fase de la seva missió que tindrà el seu colofó quan el 15 de setembre es llanci en picat cap a l'atmosfera d'aquest planeta en una maniobra de desintegració.

L'Agència Espacial Europea (ESA), promotora al costat de la NASA d'aquesta missió que va començar amb l'enlairament el 1997, va explicar en un comunicat que una vegada que creui per primera vegada el pla dels seus anells, Cassini té previst introduir-se entre aquests i Saturn. Aquesta maniobra es produeix després que el passat dia 22 sobrevolés amb èxit la lluna més gran de Saturn, Tità.

La ESA va subratllar que amb les «repetides immersions en aquesta regió inexplorada» finalitzarà una missió durant la qual s'han «recopilat dades sense precedents per respondre a qüestions fonamentals sobre l'origen de Saturn i el seu sistema d'anells». Després del seu enlairament de la Terra el 1997, Cassini va estar viatjant pel Sistema Solar durant set anys fins a arribar a aquest planeta el juliol de 2004, i mesos després es va desprendre de la sonda europea Huygens, que va aterrar a Tità el 14 de gener de l'any següent.

La combinació de les dades recopilades per Huygens sobre el terreny i per la nau en els seus vols han permès posar en evidència els processos atmosfèrics d'aquesta lluna, així com la seva evolució estacional, però també la morfologia de la seva superfície i la seva estructura interna, que podria incloure un oceà d'aigua líquida.