El xef del restaurant Àbac de Barcelona, Jordi Cruz, ha defensat que els aprenents de cuina no cobrin durant el seu període de pràctiques en restaurants amb estrella Michelin. Les seves declaracions van encendre dilluns, dia del treball, les xarxes socials i el xef català es va veure obligat a justificar les seves declaracions. A través de Twitter, el xef i membre del jurat de Masterchef va contestar: «Em sembla increïble que alguns anomenin esclaus estudiants amb conveni que decideixen formar-se a la meva cuina. No m'insulteu a mi...».

També en declaracions ahir a l'emissora Rac1, el conegut xef català va assegurar que es tracta d'una pràctica habitual on no hi ha cap tipus d'explotació, sinó que es tracta d'un intercanvi beneficiós per a les dues parts. «No fem servir els estudiants en pràctiques com a mà d'obra. Ens en nodrim i ells es nodreixen de nosaltres», va assenyalar.

La polèmica va sorgir diumenge arran d'un reportatge publicat a El Confidencial sobre els cuiners en pràctiques, sota el títol: «La misèria de ser becari de Ferran Adrià, David Muñoz o Martín Berasategui; 16 hores a garrotades i sense cobrar». En aquest reportatge Jordi Cruz assegura que aquestes pràctiques no són cap abús sinó que ho veu com un privilegi perquè, segons apunta, s'aprèn dels millors a canvi d'allotjament i menjar. També afegeix que «un restaurant Michelin és un negoci que, si tota la gent a la cuina estigués en plantilla, no seria viable».

El xef del restaurant Àbac va defensar a Rac1 que els convenis donen l'opció de pagar o no als estudiants en pràctiques i que ell ha decidit no fer-ho i, a canvi, donar-los «allotjament i dietes». Cruz va puntualitzar que té un 10% de persones amb conveni de pràctiques, als quals ofereix allotjament i dietes. Així mateix, Cruz va explicar que al restaurant té un equip que fa la feina però va assegurar que tenir aprenents és una manera de «triar la gent i capturar el talent».

Un privilegi

Cruz també va voler sortir al pas de les crítiques rebudes, assenyalant que aprendre al costat de grans xefs compensa encara que no estigui remunerat. «Fer un màster de cuina al costat de Joan Roca és un privilegi. Dir això no és una rucada», va dir. En relació amb una piulada que va fer dilluns el líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, en què va criticar que justificar el treball no remunerat és un «salt cap enrere, concretament cap a l'esclavitud», el xef de l'Àbac va replicar: «Això sí que és una rucada. Estem barrejant treball precari amb formació. No té res a veure».

Per donar més crèdit a les seves paraules, Jordi Cruz va acabar dilluns penjant una fotografia a la xarxa social Twitter, on se'l pot veure envoltat d'uns somrients becaris que actualment realitzen pràctiques al seu restaurant. La imatge s'acompanya d'un text en el qual afirma: «tenim professionals molt ben contractats i estudiants que mimem i ensenyem. Fart d'escoltar rucades!».