L'astronauta italià de l'Agència Espacial Europea (ESA) Luca Parmitano assegura en una entrevista amb Efe que «tardarem generacions abans de poder construir colònies per viure a l'espai» perquè «encara no tenim suficient tecnologia», però afirma que «volem fer-ho, sens dubte».

Parmitano (Sicília, 1976), que és tinent coronel de les Forces Aèries Italianes, ha passat uns dies a Barcelona, convidat per l'Obra Social La Caixa, per pronunciar ahir a la tarda una conferència al CosmoCaixa, i va explicar que està convençut que habitar fora de la Terra «arribarà en algun moment o altre», encara que «comportarà molt de temps, molta voluntat i un esforç global».

«Si ara ja es pogués, no dubtaria a anar a viure a l'espai. M'emportaria amb mi la meva família!», exclama l'astronauta, que va estar en una missió de sis mesos a l'Estació Espacial Internacional (ISS) el 2013 i va fer dos «passejades per l'espai» els dies 9 i 16 de juny, unes dates que recorda amb claredat.

«Les passejades per l'espai són difícils de descriure. Em van engolir, em van submergir en totes les emocions possibles. L'emoció, la tensió i la dificultat física que exigeix sortir i moure's ... Quan estàs en òrbita, la llum apareix i desapareix cada 45 minuts. Està tot fosc, i de sobte esclata la llum i els colors», descriu.

L'astronauta italià preveu tornar a l'estació espacial d'aquí a dos anys i assegura que ja desitja repetir l'experiència, «un privilegi únic de desfer-se d'una cosa que ens ha restringit i donat pes des del dia que vam néixer: la gravetat».

Parmitano adverteix que la majoria de pel·lícules sobre l'espai «no són fidels a la realitat», com en el cas dels cascos, que en la ficció «els fan molt més grans de com són perquè volen que es vegin les cares dels actors famosos».