16 de maig de 2017
16.05.2017

Descobreixen una nova espècie de llagosta que viu aïllada a la plana d'Ancosa

16.05.2017 | 10:29
La nova espècie de Llagosta

Tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat han descobert a Barcelona una nova espècie d'insecte, una llagosta, que han batejat com a llagosta-pedra d'Ancosa Prionotropis ancosae. El nou ortòpter ha estat localitzat únicament a la Plana d'Ancosa, un altiplà rocós calcari situat a l'extrem meridional de les comarques catalanes de l'Anoia, fregant l'Alt Camp i l'Alt Penedès.

Segons va informar ahir la Generalitat en un comunicat, el descobriment s'ha produït en el marc dels treballs de seguiment i censos de les espècies d'invertebrats amenaçades i arran d'un avís dels naturalistes Xavier Bayer i Francisco Guasch. Els entomòlegs creuen que l'aïllament de l'altiplà on viu aquest nou insecte ha propiciat que, durant milions d'anys, s'hagi anat diferenciant de la resta d'espècies del seu grup.

Els científics van notificar el 2014 la presència en aquest punt del que es creia que era la llagosta-pedra de farigolar (Prionotropis flexuosa), de la qual només es té constància al farigolar d'Alfés (Segrià). No obstant això, posteriors inspeccions de tècnics del Servei de Fauna i Flora i de membres del Cos d'Agents Rurals a la zona, després d'examinar els exemplars que van trobar en els anys successius, van determinar que es tractava d'una espècie diferent de la que vivia al farigolar.

La nova espècie descoberta passa a ser un dels insectes més amenaçats de Catalunya, conjuntament amb la llagosta-pedra de farigolar. Segons els tècnics de la Generalitat, el nou insecte té una àrea de distribució molt restringida i és «de gran raresa», amb una densitat d'exemplars de les seves poblacions molt escassa en aquest ecosistema estepari, de l'ordre dels vuit exemplars per cada mil metres quadrats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema