La cadena irlandesa de moda Primark va confirmar ahir la retirada de milers de xancletes d'home de les seves botigues del Regne Unit, en haver-hi cert risc que continguessin nivells perillosos de crisè, un químic considerat cancerígen.

La firma va confirmar que es van trobar nivells d'aquesta substància restringida que excedien la quantitat requerida per llei de 1,0 mg/kg, de manera que aquest tipus de calçat, que no s'ha arribat a comercialitzar a Espanya, «no s'ajusta als estàndards habituals de la firma», tal com va explicar l'empresa en un comunicat.

El portaveu de Primark va assegurar que «els nivells trobats a les xancletes representaven un risc mínim per la salut i la seguretat dels consumidors».

Tot i així, la popular firma de roba va instar als seus compradors a tornar el producte afectat -els models en negre, blau i caqui de les conegudes com xancletes «flip-flop» masculines- i els va assegurar que comptarien amb un rembolsament sense necessitat de presentar el rebut de la compra.

«Ens prenem la seguretat dels nostres clients i la qualitat dels nostres productes molt seriosament», va insistir el portaveu.

La companyia va suspendre tots els encarrecs pendents amb la fàbrica que elaborava les xancletes, que es van vendre al Regne Unit des del passat 4 de gener fins al 2 de juliol, i ha començat una investigació.

D'altra banda, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) va enviar l'alerta europea a les comunitats autònomes perquè vigilessin que les xancletes no es comercialitzin a Espanya.

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, va explicar que no tenia coneixement que hi hagués cap problema amb aquest producte, que, segons les primeres informacions de la cadena irlandesa, no s'ha comercialitzat a Espanya.

Montserrat també va aclarir que en aquests casos és la Unió Europea qui avisa tots els Estats membres, a través del seu sistema d'alertes.

Després d'aquest avís, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició envia l'alerta a les comunitats autònomes, que tenen les competències per localitzar i, si es detecta, retirar el producte en qüestió.

Les xancletes són el tercer producte que Primark s'ha vist obligat a retirar aquest any. A principis de 2017 la firma va deixar de comercialitzar unes malles per a nens després de descobrir que uns arcs que tenien als genolls podien causar opressió, i el febrer passat va retirar una gamma de camisetes de The Walking Dead. Després de rebre queixes que defensaven que el missatge de la camiseta (Eeny meeny miny moe) era racista, la cadena de roba va decicir retirar-les del mercat.