Més d'una vintena d'indrets de l'Antàrtida portaran noms com Lassesen, Pavlova o Alexandra en honor als gossos husky que van participar en les primeres expedicions australianes a la regió, van informar ahir fonts oficials.

Aquests cans van formar part de l'Expedició Antàrtica Australasiàtica (1911-1914), liderada per l'australià Douglas Mawson, (1882-1958), i les travessies del qual van permetre al país oceànic reclamar el 42 per cent del continent blanc com el seu territori.

El Comitè de Noms de Llocs de la Divisió Australiana Antàrtica (AAD, sigles en anglès) va anunciar que un total de 26 illes, roques i esculls, portaran els noms dels gossos que van participar en aquesta històrica i emblemàtica expedició.

Els llocs se situen prop del cap Denison, on Mawson va establir la base de la seva expedició.

«Els gossos van ser utilitzats per al transport de les expedicions, tirant dels trineus carregats de provisions, i van ser una forma de companyia per a aquests homes», va explicar la presidenta del comitè, Gillian Slocum, en un comunicat de la AAD.

«Si bé alguns dels gossos van retornar a Austràlia, uns altres tristament van morir en aquestes condicions difícils», va afegir.

Slocum va destacar que els noms dels exemplars més importants seran immortalitzats per la seva contribució en les exploracions antàrtiques.

Una illa portarà el nom de Pavlova, una Husky que va ser cridada així per la famosa ballarina russa Anna Pavlova i amiga personal del britànic Belgrave Ninnis, qui va cuidar dels gossos en aquestes travessies històriques.

Ninnis (1887-1912) va morir al costat de sis dels gossos quan el trineu carregat de provisions va caure en una esquerda a uns 500 quilòmetres del refugi a Cape Denison.

Amb Ninnis va morir Alexandra, una femella que va ser batejada amb el nom de la regna mare Alexandra (1844-1925) i que ara dona nom a una altra illa antàrtica.

Uns altres dels nous llocs porten els noms dels husky que recorden membres de la reialesa, exploradors o campions esportius.