Aquest any l'aplec de Portbou, el XLVII en la seva cronologia ininterrompuda, està organitzat pel Foment de la Sardana i la Cultura Catana de Portbou. Està prevista en aquest aplec l'estrena d'una nova sardana dedicada a la població, La Rambla de Portbou, obra del mestre Jaume Cristau. Així mateix, a la tarda, la colla sardanista Mans Amigues de Cassà de la Selva farà una exhibició de sardanes de Lluïment i Punts lliures.

Durant l'aplec, tot el dia, i per gentilesa del col·lectiu Pintors de Portbou, es rifaran una sèrie d'obres d'art pictòriques molt interessants. L'Aplec se celebrarà a la Rambla del poble, en sessions de matí i tarda i amb les cobles: Ciutat de Girona, Genisenca i Foment del Montgrí, a les 10 del matí i a les 4 de la tarda.

Concert a l'Escala

Enguany, l'anual concert temàtic es titula «Amb essència femenina». Per sisena vegada, el CER i l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu sumen esforços per fer possible aquest únic, irrepetible i especial acte, i, conjuntament amb la col·laboració de la tasca musical de la cobla Ciutat de Girona, sota la direcció de Jesús Ventura, de bell nou, el títol i el repertori tornen a estar estretament relacionats. El concert serà demà dissabte, dia 12, al Centre Cultural Xavier Vilanova, amb la Cobla Ciutat de Girona, a les 10 de la nit.

Referèndum a Ripoll

per les tirades de les

sardanes

«Mira! Ripoll ha pogut fer un referèndum sense que Rajoy els ho impedís?» (És broma).

L'Agrupació Sardanista de Ripoll ha portat a terme una consulta popular per saber si els sardanistes assistents prefereixen les sardanes de 7 o de 10 tirades. El resultat ha estat una victòria aclaparadora a favor de les de 7 tirades, amb 231 vots, contra els 36 que han aconseguit les de 10 tirades. Aquest referèndum no vinculant s'ha organitzat en el marc del 64è Aplec de la Sardana de Ripoll.

Els resultats de 231 vots a favor de les sardanes de 7 tirades han representat el 85% de l'escrutini, mentre que els 36 vots per a les de 10 han estat el 13%. També hi havia l'opció de fer-les barrejades, que ha aconseguit 1 vot, que ha suposat el 0,37% dels resultats. I hi ha hagut 2 butlletes en blanc, que han suposat el 0,74%. De totes maneres, des de l'organització consideren que hi ha hagut poca participació malgrat la quantitat de gent que ha anat a ballar a l'Aplec de Ripoll.

Ara l'entitat informarà l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines d'aquests resultats i, si es considera escaient, es plantejarà debatre la seva implementació als aplecs gironins. Als estatuts de l'entitat no hi ha cap menció sobre quina ha de ser la durada de les sardanes dels aplecs.

En aquest sentit, a la província de Girona els aplecs mantenen les sardanes de 10 tirades, mentre que a altres bandes de Catalunya hi predominin les de 7. De fet, aquesta votació s'ha organitzat perquè sardanistes habituals, sobretot d'Osona, que van a ballar a l'Aplec de Ripoll, fa temps que demanen poder ballar-hi sardanes de 7 tirades.

El debat entre les 7 o les 10 tirades fa temps que s'ha instal·lat dins del món del sardanisme, amb diversos arguments a favor i en contra per a cadascuna de les opcions.