22 de agost de 2017
22.08.2017

L'eclipsi solar arriba vergonyós a casa

El darrer eclipsi total de sol va tenir lloc el 9 de març de 2016 · El poble de Carbondale, a l'estat d'Illinois (EUA), va ser l'indret que va poder gaudir de la vista més completa, amb una preparació prèvia de dos anys

23.08.2017 | 07:13
L'eclipsi solar arriba vergonyós a casa

Ahir va tenir lloc un espectacle visual de gran magnitud. Des del 9 de març de l´any passat, el món no contemplava un espectacle solar total com el que va sacsejar els més intrèpids observadors astronòmics ahir a quarts de vuit del vespre, hora espanyola. El país que va observar l´eclipsi solar de la forma més completa possible va ser els Estats Units, amb la possibilitat de copsar l´espectacle espacial de costa a costa, des de l´estat d´Oregon (al nord-est) fins a Carolina del Sud (a l´est), i de forma parcial a altres indrets del continent americà. Segons la NASA, es tracta de «l´esdeveniment astronòmic de l´any», motiu pel qual va organitzar una gran varietat d´activitats educatives i divulgatives al llarg del dia d´ahir. La científica de la institució Madhulika Guhathakurta, va considerar que aquest seria «l´eclipsi més documentat i més admirat de la història». A Espanya, el fenomen astral es va mostrar vergonyós i amb poques ganes d´aparèixer, sobretot a Catalunya. A Madrid, l´eclipsi es va iniciar cap a tres quarts de nou del vespre amb un enfosquiment del sol del 7,7%. A Galícia, concretament a la Corunya, el sol es va tacar quasi un 13%. Si ens movem a Andalusia, a Huelva es va tapar poc més del 14%. On es va poder contemplar amb més intensitat va ser a les Illes Canàries, on la lluna va arribar a amagar entre el 39 i el 41% de la superfície solar. Als Estats Units, depenent de la ubicació, els espectadors van poder experimentar l´eclipsi durant un màxim de 2 minuts i 40 segons, sempre comptant amb mesures protectores per evitar greus danys a la vista. L´esdeveniment va tardar una hora i mitja a recórrer el cel des del Pacífic, on va començar a un quart d´onze del matí, que ve a ser un quart de vuit segons l´hora espanyola, fins a la costa de l´Atlàntic a tres quarts de tres de la tarda, que equival a tres quarts de nou per a nosaltres.

Festa de benvinguda

El municipi nord-americà de Carbondale fa dos anys que espera donar la benvinguda a l´espectacle organitzant un festival de música als afores del poble amb centenars de botigues i diversos escenaris. Gary Williams, coordinador del municipi, esperava rebre entre 50.000 i 90.000 visitants. «És molt emocionant veure els fruits de tot el nostre esforç i el treball dur que tanta gent ha posat en això», reconeixia, satisfet, Williams.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook