En parlar de l'Aplec de Peralada hem de fer una remomoració de la importància que tingué aquesta vila, puix el 1890 es fundà la cobla La Principal de Peralada, amb alumnes de l'escola de música de la localitat, amb els germans Serra Bonal (Miquel i Josep) com a principals impulsors. Aquesta escola era gratuïta per tots els nois del poble i patrocinada pel comte de Peralada, Rocabertí. Fou considerada una de les millors cobles del país.

I, sempre, Peralada ha tingut una estima especial per la nostra dansa. Cada any el mes d'agost se celebra l'Aplec que enguany s'escau el proper diumenge dia 27. En els deliciosos jardins que envolten el castell tindran lloc les ballades, matí i tarda, amb l'aportació musical de la cobles Ciutat de Girona, Mediterrània i Bisbal Jove.

APLec de santa maria

de besora

Dins la subcomarca del Bisaura, a la comarca d'Osona, sota les runes del castell de Besora, aquesta població d'uns 125 habitants, també organitza l'Aplec, que se celebrarà, demà dissabte a la tarda, vespre amb les cobles: La Principal de Llobregat i Jovenívola d'Agramunt, a partir les 18.30 h. Aquests poble roman situat a la carretera que va de Sant Quirze de Besora a Vidrà.

roser de lliurona

Lliurona o Llorona és un nucli de població muntanyenc de l'antic municipi fronterer de Bassegoda, el qual va ser desagregat de la comarca de la Garrotxa per ser agregat al municipi d'Albanyà i, per consegüent, va canviar administrativament de comarca a l'Alt Empordà. Enmig de les muntanyes de l'Alta Garrotxa es troba situada aquesta població, avui gairebé deshabitada, però anys enrere tenia escola, metge i capellà.

Diumenge, dia 27, tenen la Festa del Roser, que es desenvoluparà en uns prats, francament deliciosos, al Pla de la Pinosa d'en Caritg.

A les 9 hi haurà esmorzar per a tothom i i ja a les 10.00 h les sardanes, que seran interpretades per la cobla Osona. Tot seguit el «pregó» que s'encomana a alguna persona vinculada al lloc, aquest any en serà pregoner Llorenç Costa Quintana (veterinari jubilat), i fill d'en Cintu d'Espinau i la Maria de l'Olivera. Desprès la Missa i el dinar de germanor hi haurà ball popular amb en Manelic de Pera.

És significatiu la gran quantitat de gent que s'aplega en aquesta festa, car és un lloc abrupte, però, això sí hi ha una bona carreters per arribar-hi.

el programa «mans» de

catalunya ràdio

canviarà de format

El programa Mans de Catalunya Ràdio, centrat en la cultura popular i tradicional catalana, canviarà de format a partir de la nova temporada radiofònica que començarà aquest proper setembre. Així, desapareixerà de la franja de primera hora de dissabte i diumenge al matí i s'encabirà diumenges, de 13.00 h a 14.00 h, com a part final d' El Suplement.

Així ho ha anunciat Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, durant la sessió número 18 de la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals del passat divendres, 30 de juny. Segons Gordillo, aquesta és «una millor franja d'audiència».