Vuit de cada deu estudiants de la carrera de Fisioteràpia de Girona són francesos. Es tracta d'uns estudis privats que ara mateix imparteix l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES). El motiu d'aquest alt nombre d'estudiants de fora de Catalunya és la dificultat que suposa entrar a estudiar aquesta carrera a França. De fet, per poder cursar Fisioteràpia en una universitat francesa, cal superar primer un curs d'un any.

La Coordinadora del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya a Girona, Carme Casellas, lamenta que l'oferta laboral no estigui al nivell de la formativa. «Les possibilitats d'estudiar Fisioteràpia a Catalunya són moltes, però les de poder exercir són molt més escasses que a França», assegura. A més, Casellas denuncia que la professió està «molt més reconeguda» a França que no pas a casa nostra.

De fet, la coordinadora assegura que per a molts estudiants catalans, la primera opció un cop acabada la carrera és «mirar ofertes de feina més enllà de la frontera». Però anar a treballar a França s'està fent cada cop més difícil, en bona part per la gran quantitat d'estudiants d'aquest país que es treuen el títol aquí. «Després només l'han de convalidar i moltes ofertes se les queden ells», destaca Casellas.

Massa estudiants

La diferència entre Catalunya i França és important. Mentre que aquí són pocs els centres públics on poder-se visitar per un fisioterapeuta, a França l'oferta per a un pacient és molt més àmplia. «A Catalunya si necessites veure un professional has de pagar, i si no, has d'esperar-te», lamenta Casellas. Un dels punts que, segons el gremi, s'hauria de corregir és l'accés als estudis de Fisioteràpia. Ara mateix surten de les universitats catalanes prop de 1.300 professionals cada any, un volum de treballadors que el mercat no pot absorbir i que fa augmentar la competència entre l'activitat privada.

Una conseqüència més d'aquest alt nombre d'estudiants de França és l'augment del lloguer dels pisos de Salt, propers a la zona de la universitat. Una estudiant catalana explica que els preus han pujat perquè els universitaris gals tenen un poder adquisitiu més alt, i això els propietaris ho saben.

Això provoca que hi hagi una gran quantitat de fisioterapeutes que treballen en consultes privades i, per tant, una gran competència en un sector que Casellas considera que té poc reconeixement per part de l'Estat.

Casellas vol que es reconegui la professió i es treballi per «dignificar-la». En aquest sentit, ha denunciat que en algunes consultes privades i mútues hi ha professionals de fisioteràpia treballant per 4,80 euros l'hora, quan el preu mínim fixat pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya és de 18 euros l'hora.

«Això desvalora la nostra professió», conclou. Per això demana la intervenció de les institucions per tal d'assimilar-se a França pel que fa al mercat laboral. «Cal que es vegi la fisioteràpia com un servei més dins el sistema de salut, i s'ampliï l'oferta pública», ha reblat Casellas.