Els prínceps Guillem i Enric van recordar ahir en privat la seva mare, Diana de Gal·les, en el dia en què es van complir dues dècades de la seva mort. Una desaparició que va commocionar el món i va sumir el poble britànic en un dol col·lectiu sense precedents al el Regne Unit. Els prínceps, nets de la reina Isabel II, van decidir passar aquesta data en la intimitat, després d'honrar la seva mare a través d'un recent documental en què van parlar del seu llegat i personalitat i van mostrar fotos inèdites de la família.

Molts britànics es van acostar al llarg de tota la jornada fins al palau londinenc de Kensington, on residia la princesa, per dipositar flors, targetes i ossos de peluix, com a forma de mantenir el seu llegat solidari, viu i recordar la seva influència en la monarquia d'Isabel II. No van ser gaires els objectes penjats a la reixa del palau en comparació al 31 d'agost de 1997, quan els jardins de la residència es van transformar en un oceà de flors.

Els dos prínceps es van reunir dimecres amb representants de les entitats benèfiques vinculades a Lady Di i van visitar un jardí, que porta el nom de White Garden, creat en el seu record, a més d'apropar-se a veure les flors i targetes deixades per la gent. Una de les millors amigues de Diana, Rosa Monckton, va qualificar la princesa, en una entrevista que publicava ahir el diari The Times, com una «dona realment extraordinària» i una persona que «va trencar barreres i que va trencar el mite de ser una princesa de conte de fades».

París recorda Diana

El parisenc pont de l'Ànima, on Diana de Gal·les va morir fa 20 anys en el tràgic accident d'automòbil, es va convertir des de llavors en lloc de peregrinació, al costat del qual missatges, fotos i flors deixen constància que segueix sent, segons li diuen, «inoblidable». La flama de la llibertat, rèplica exacta de la torxa de l'Estàtua de la Llibertat de Nova York, rebuda pels francesos com a símbol de l'amistat franco-americana i situada al costat d'aquest fatídic pont, va ser ahir l'epicentre de les mostres d'afecte cap a Diana, amb nombrosos rams de flors.