Els conflictes socials i les revoltes contra l'elit governant a l'antic Egipte coincideixen amb fenòmens climàtics que van fer baixar el nivell de les aigües del Nil, segons un estudi publicat ahir per la revista científica Nature Communications.

Investigadors irlandesos i nord-americans van utilitzar models de reconstrucció climàtica del passat per avaluar el possible impacte de les variacions ambientals en l'economia i l'estabilitat política d'Egipte durant la dinastia ptolemaica, entre els anys 305 i 30 abans de Crist.

Els científics van analitzar una seqüència d'erupcions volcàniques que es van produir en latituds tropicals durant un període històric especialment convuls.

Durant els tres segles estudiats, Egipte va viure les conseqüències de les grans campanyes de conquesta d'Alexandre el Gran i va aconseguir èxits culturals com la construcció de la biblioteca i al far d'Alexandria.

Els historiadors expliquen amb àmplies i precises anotacions sobre els principals esdeveniments polítics i socials d'aquest període, que s'han conservat en antics papirs, així com amb descripcions de les crescudes anuals del Nil, fonamentals per a les collites.

«Els antics egipcis depenien gairebé exclusivament de l'increment del volum del Nil durant l'estiu, a causa dels monsons a l'est d'Àfrica, perquè els seus cultius creixessin», va indicar en un comunicat de la Universitat de Yale Joseph Manning, autor principal del treball. «En els anys en què hi havia una erupció volcànica, la crescuda Nil generalment era menor, el que provocava estrès social i podia encendre revoltes», destaca Manning.

L'esclat d'un volcà comporta una injecció de gasos sulfurosos a l'estratosfera, unes substàncies que poden mantenir-se en l'aire durant un o dos anys i que reflecteixen els raigs del sol de tornada cap a l'espai.

Aquestes reaccions en l'atmosfera poden reduir la temperatura a la superfície i dificultar l'evaporació en grans masses d'aigua, el que comporta al seu torn un descens en el nivell de pluges.

«Egipte i el Nil són uns instruments molt sensibles per (mesurar) el canvi climàtic. A més, Egipte proporciona un laboratori històric únic per estudiar les vulnerabilitats socials i les respostes a sacsejades volcàniques abruptes», va assenyalar el mateix Manning.

«Gràcies al fet que les erupcions volcàniques es poden fixar de forma precisa en el temps, podem observar com es mou la societat en aquests moments», ha afegit l'investigador.