La reina Isabel II i el duc d'Edimburg van calebrar ahir en privat les seves noces de platí, un aniversari marcat amb el repicar de les campanes de l'Abadia de Westminter, el temple on la monarca es va casar fa 70 anys. Isabel II, que ja és la reina amb més anys al tron, un total de 65, va tornar a aconseguir així una altra marca històrica al convertir-se en la primera sobirana britànica que celebra les noces de platí.

Amb motiu d'aquest esdeveniment, el palau de Buckingham, residència de la família reial, va divulgar ahir tres instantànies de la parella, captades pel fotògraf Matt Holyoak a principis d'aquest mes de novembre a la sala blanca del castell de Windsor. A les fotos es veu a la reina, de 91 anys, amb un vestit d'Angela Kelly en color nata, que acompanya amb un fermall de diamants i robins, dissenyat pel joier Andrew Grima, i el seu inseparable collaret de perles de tres voltes, mentre que el duc, de 96, porta una jaqueta en to marró i una corbata color bordeus.

En una de les fotos es veu al duc mirar amb cert aire de tendresa la seva esposa i en una altra apareix la reina asseguda en una gran cadira daurada mentre el príncep Felip roman dempeus, mentre que, en la tercera, la parella mira relaxada a la cambra de Holyoak. A més d'aquestes instantànies, Correus ha emès uns segells postals commemoratius i l'Abadia de Westminster, al centre de Londres, va fer repicar les seves campanes a la 1 del migdia.

A diferència de les noces d'or -el 1997-, quan hi va haver una missa especial a Westminster, en aquesta ocasió la parella ha decidit celebrar l'aniversari en la intimitat del castell de Windsor, on ahir a la nit s'hi va celebrar un sopar familiar.

Un enllaç molt mediàtic

Quan es va casar el 20 de novembre de 1947, Isabel II era princesa hereva de 21 anys i el duc un membre retirat de la Royal Navy de 26 anys. La seva unió va arribar en un pais que acabava de sortir de la II Guerra Mundial i estava sumit en un règim de racionament. D'aquesta unió real van néixer els quatre fills de la parella: el príncep Carles i hereu al tron (1948); la princesa Anna (1950), el duc de York (1960) i el príncep Eduard (1964).