Dimecres 29 de novembre 2017. Un dia gris, amb pluja retinguda en un aire fred, ennuvolat, i un deix molt prim de tramuntana que quan no bufa un pèl, a Figueres, es troba a faltar. Ha mort mossèn Jesús Franco, rector del Bon Pastor, a l'oest de la ciutat. Rector des de feia 50 anys. La parròquia del Bon Pastor, i Figueres i els pobres de Figueres, i els transeünts i els ambulants, i els veïns entorn de l'eix del carrer de Llers, travessat sovint de gallines, de rostres blancs i de coure brunyit, globalitzat, formant un tot vital que ha xuclat una vida sacerdotal lliure, senzilla, silenciosa, eficaç, austera, joiosa, molt joiosa, que només es pot explicar a partir d'un enamorament.

Mossèn Jesús va ordenar-se sacerdot l'1 de juliol de 1951, a Banyoles. Un servidor estava al costat seu. El vaig veure posar les seves mans en les mans del bisbe Cartañà, i a través d'ell, en mans dels seus successors fins arribar al nostre bisbe Francesc. Una vida al servei dels successors dels Apòstols que Déu ha posat en el seu camí. La pastoral -que vol dir «fer de pastor», mossèn Jesús l'ha viscuda, en l'àmbit de la perifèria, diríem, avui, amb el papa Francesc.

Però al servei d'aquest objectiu pastoral, els que han conegut el rector del Bon Pastor saben perfectament que la fortalesa, la paciència, l'audàcia, la constància, l'enginy, el somriure i la murrieria del seu ritme de servei només obeïa a un gran Amor, un enamorament nascut de la fe, basat en la pregària: Nostre Senyor Jesuscrit i la seva Església, un Amor potent a la Mare de Déu. De vegades el seu somriure ha hagut de dominar el seu dolor. El nostre bisbe Francesc va biografiar la seva vida sacerdotal. L'alcaldessa de Figueres va recordar els motius que li van merèixer la Fulla de figuera de plata de l'Ajuntament i el nom d'un carrer.

Cal dir, també, que cada setmana, durant 64 anys seguits, mossèn Jesús anava a Girona a alimentar la seva ànima amb l'espiritualitat de Sant Josepmaria Escrivà, per fer millor la feinada marcada pel successor gironí dels Àpostols: el bisbe Francesc.