Més de 700 experts de 20 països debaten aquests dies a Costa Rica possibles accions a favor del medi ambient i el bé social, amb la finalitat d'atendre les preocupacions i reptes assenyalats pel papa Francesc a l'encíclica Laudato Si sobre el canvi climàtic. L'esdeveniment, va arrencar amb un missatge amb un vídeo del papa Francesc en el qual va afirmar que el tema de la protecció del medi ambient de la mà del bé social és una causa que porta dins del seu «cor». «Amb l'encíclica he reclamat l'atenció de la humanitat i de l'Església sobre les preguntes més urgents relacionades amb la cura de la nostra casa comuna i amb el present i el futur dels pobles», va indicar el papa.

Francesc va advertir que «els problemes de la destrucció del medi ambient són cada vegada més greus, i les conseqüències sobre la vida de les persones resulten dramàtiques». Per afrontar aquest problema, el papa va assegurar que és necessària una «visió àmplia de les causes, de la naturalesa de la crisi i dels seus diversos aspectes», i va alertar que «no ens és lícita cap actitud negacionista».

En el simposi, les discussions s'han desenvolupat en sis taules de treball que s'encarregaran d'elaborar les conclusions, que seran presentades al papa Francisco i publicades, juntament amb les ponències de la trobada, en un llibre per l'editorial Biblioteca d'Autors Cristians (BAC).

Un altre punt central de simposi ha estat el llançament de l'Observatori i un índex global per mesurar als països d'acord amb l'encíclica Laudato Si, que aniran a càrrec de la Universitat Catòlica de Costa Rica (UCAT). En l'encíclica, Francesc critica el consumisme exagerat, el desenvolupament irresponsable del planeta i urgeix a una acció mundial ràpida i unificada per combatre la degradació ambiental i el canvi climàtic de la mà amb el ben social.

«L'Observatori Laudato Si estudiarà a 127 països i generarà l'índex prenent els dos grans temes del Laudato: El social pel ben comú, i l'ambiental per a la cura de la nostra casa comuna», va explicar en una conferència de premsa el rector de la UCAT, Fernando Sánchez.

Sánchez va avançar alguns resultats preliminars de l'Índex Humà-Ecològic Laudato Si, que està encapçalat per Finlàndia, Nova Zelanda, Austràlia, Suècia, Canadà, Dinamarca, Noruega, Estònia, Irlanda i Espanya en els deu primers llocs.