04 de desembre de 2017
04.12.2017

La superlluna ha regnat la gèlida nit gironina

El fenomen d'hivern s'ha convertit en un espectacle durant tota la nit a molts punts de la província

04.12.2017 | 08:08
La superlluna ha regnat la gèlida nit gironina
La superlluna ha regnat la gèlida nit gironina

La superlluna ha brillat aquesta nit sobre la gèlida nit gironina. Va aparèixer amb tot el seu esplendor amb la posta de sol i des d'aquell moment, la seva contemplació s'ha convertit en un espectacle del qual es pot gaudir a simple vista des de qualsevol punt de les comarques gironines, amb preferència per aquells amb menor contaminació lumínica, evidentment.Si es desitja millorar la seva observació és aconsellable allunyar-se de nuclis urbans i llums artificials i usar uns prismàtics, aconsella Salvador Sánchez, director de l'Observatori Astronòmic de Costitx.

Des de diferents observatoris s'ha seguit el fenomen a través d'un telescopi. Les imatges ofereixen multitud de detalls de la superfície lunar en el millor dia de l'any per a la seva contemplació i estudi. Demà les condicions per observar la superlluna d'hivern també seran idònies, assegura Salvador Sánchez, de la mateixa manera que l'1 de gener i el 31 de gener de 2018, que també seran bon dia per seguir el fenomen, encara que no tan òptims com avui i demà .

Una superlluna és una lluna que està plena quan es troba en el seu punt més proper a la Terra en el seu moviment orbital. Atès que l'òrbita de la lluna és el·líptica, el costat de l'apogeu se situa a uns 50.000 quilòmetres més lluny de la terra que el més proper, el perigeu. Per això, les llunes plenes del perigeu proper semblen un 14% més grans i un 30 per cent més brillants que les altres llunes plenes.

Resulta difícil mesurar la mida de la Lluna quan es troba a la part alta del firmament, enmig de la immensitat del cel nocturn, però si es contempla mentre s'aixeca o es posa la seva grandària aparent pot doblegar-se.

La imatge captada des Costitx, de Miguel Durán a Mallorca, correspon a la superlluna sortint de la constel·lació de Taure, quan està situada a 359.000 quilòmetres de la Terra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Més informació

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema