21 de febrer de 2018
21.02.2018

Un dispositiu per detectar insuficiència cardíaca a través d'una mostra de saliva

El CSIC treballa dins un equip científic internacional en el desenvolupament del projecte «Kardia Tool»

21.02.2018 | 00:11

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) participen en un projecte internacional, finançat per la Comissió Europea, per desenvolupar un dispositiu portàtil que detectarà la insuficiència cardíaca a partir de mostres de saliva. El treball, anomenat «KardiaTool» i finançat dins del programa marc Horitzó 2020 amb 4,9 milions d'euros per als pròxims 3,5 anys, permetrà un diagnòstic «ràpid, fàcil i eficient», així com una atenció sanitària «personalitzada i millorada» per als pacients que pateixen insuficiència cardíaca.

Per a això, «KardiaTool» inclourà el dispositiu portàtil «KardiaPOC» capaç de detectar d'una manera «ràpida i precisa» els biomarcadors de la insuficiència cardíaca. Així mateix, ha de dur acoblat el dispositiu «KardiaLOC», un xip d'un sol ús i de baix cost que integrarà sensors, actuadors, sistemes microelectromecánicos i microelectrònics, bioquímics, i nanopartícules magnètiques funcionalitzades, per detectar els biomarcadors a partir de mostres de saliva.

En concret, l'equip de l'investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) Joan Bausells treballarà en els sensors de silici microelectrònics que detectaran els biomarcadors, i col·laboraran en el disseny del «KardiaLOC». D'altra banda, l'investigador Francesc Teixidor i el seu equip a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) treballaran en la síntesi i funcionalització de les nanopartícules magnètiques, que constituiran el suport per als anticossos específics per a cada biomarcador.

Així mateix, el dispositiu també inclourà un programari de suport a la presa de decisions, anomenat «KardiaSoft», el qual està basat en tècniques de models de predicció, que analitzarà les dades de «KardiaPOC» per proporcionar informació sobre el diagnòstic i el monitoratge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook