L'Agrupació Sardanista i Cultural Floricel d'Anglès ha obert el període per presentar candidatures a la 51a edició del Premi Floricel Rosa d'Or. La data límit per fer-les arribar és el diumenge, 15 d'abril.

L'objectiu del guardó és «premiar i retre homenatge a la tasca abnegada d'un sardanista, home o dona, que per la seva vocació al servei i al foment de la sardana mereixi ésser proclamat sardanista exemplar». D'aquesta manera, està obert a «qualsevol sardanista sense cap mena d'excepció, entenent per sardanista aquella persona que comprèn allò que la sardana expressa i se'n fa ressò cultivant-la amb amor i entusiasme».

Poden presentar candidatures entitats de caire sardanista i la mateixa Junta de l'Agrupació Sardanista i Cultural Floricel d'Anglès. Per fer-ho, s'ha de remetre una carta a l'entitat, a l'apartat de correus número 15, 17160 d'Anglès, o bé un correu electrònic a floricel.angles@-gmail.com.

Cada candidatura que es presenti ha d'anar acompanyada d'un document en què hi consti la següent documentació: nom, cognoms, adreça i població del sardanista proposat i una descripció «dels mèrits en virtut dels quals es considera que el fan mereixedor del premi». En qualsevol cas, cada entitat només pot presentar una proposta de premiat.

El guanyador rep una rosa d'or que elaboren els artesans de Calvo Joiers i una placa commemorativa. El premi es lliura el mateix dia de l'Aplec, que enguany serà diumenge, 17 de juny, a la tarda, durant la seva celebració.

El guardó Floricel Rosa d'Or és un dels més prestigiosos del món de la sardana per la seva antiguitat. Es va iniciar el 1967 i l'han obtingut personalitats del món de la sardana com la presentadora radiofònica Francina Boris, l'actriu i presentadora de ràdio Maria Matilde Almendros, el periodista Josep Ventura, el divulgador sardanista Sebastià Gràcia, el fundador de l'Infosardana Antoni Anguela, el capdanser de la colla Violetes del Bosc Sebastià Alba, la periodista i radiofonista Montserrat Juvanteny, l'estudiós de la sardana i escriptor Lluís Subirana o l'impulsor de la sardana a la Catalunya nord Josep Vidalou.

A la passada edició, el premi Floricel Roda d'Or es va concedir a l'activa dinamitzadora sardanista Carme Pruñonosa.

La Casa de la Sardana

La Confederació Sardanista de Catalunya ha activitat un formulari per inscriure's de manera digital al nou Club d'Amics de la Casa de la Sardana. D'aquesta manera es facilita que qualsevol persona d'arreu pugui formar-ne part sense haver d'omplir el formulari en paper.

Per formar-ne part només cal accedir al formulari https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScGorAdcx... i omplir-lo amb les dades de contacte que s'hi sol·liciten. La seva pertinença és gratuïta.

La Casa de la Sardana, seu de la Confederació Sardanista de Catalunya, és un espai que es vol convertir en el referent cultural del món de la sardana i la cobla amb diverses activitats. Però també vol ser un espai cultural que cada vegada tingui més activitat sociocultural. L'entitat està acabant de preparar moltes activitats que seran d'interès per al col·lectiu sardanista. De moment de cara a l'abril s'espera un mes literari amb presentacions de llibres de temes sardanistes o culturals, i també hi ha preconfigurat un curs per comptar i repartir, un altre de revesses i un per aprendre a ballar.

Subvencions

Us comuniquem que s'ha publicat la convocatòria de les bases específiques de subvencions 2018 de la Generalitat de Catalunya. Han sortit al DOGC ( http://dogc.gen-cat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/?action=fitxa&documentId=810313?uage=ca_ES) les bases específiques de les següents línies de subvencions de cultura popular i patrimoni etnològic:

1. Producció d'espectacles i d'exposicions relacionats amb la cultura popular i tradicional catalana.

2. Federacions que programin activitats culturals relacionades amb l'associacionisme i la cultura popular i tradicional catalana.

3. Producció i edició de llibres i fonogrames relacionats amb la cultura popular i tradicional catalana.

4. Desplaçaments fora de Catalunya per dur a terme activitats i projectes relacionats amb la cultura popular i tradicional catalana.

5. Organització de festivals i trobades nacionals de cultura popular.

6. Activitats en matèria de formació i de documentació relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana.

7. Activitats que fomentin la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni etnològic de Catalunya.

Com bé sabeu, aquest 2018 celebrem l'Any Viladesau. Una iniciativa de l'Ajuntament de Calonge, lloc de naixença de Viladesau.

Recordar-vos també que la sardana unitària del Dia Universal de la Sardana (diumenge 17 de juny) serà Festeig.

Concert a Torroella de

Montgrí

En el marc de l'esdeveniment del Centenari de Viladesau, el Museu de la Mediterrània organitza l'exposició Ricard Viladesau, el príncep de la tenora i, amb la col·laboració de l'Espai Ter, s'organitza un concert especial de presentació d'un doble CD homenatge al mestre Ricard Viladesau, enregistrat per la Cobla Sant Jordi. Un disc de sardanes i un disc de sardanes obligades. Viladesau, a banda de tenir una producció de sardanes de molta qualitat i conegudes pel públic, també és conegut perquè és el compositor que més sardanes obligades ha fet per a tots els instruments de la cobla.

El text del doble CD és a càrrec de Jordi Molina, intèrpret de tenora i compositor. També serà el comissari de l'exposició dedicada a Viladesau al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i productor musical del doble CD. Un concert molt especial de la mà de la Cobla Sant Jordi, fundada el 1983. La Cobla Sant Jordi posseeix el títol de Cobla Ciutat de Barcelona, atorgat per l'Ajuntament de la ciutat el 1997.

Aquest concert se celebrarà el proper dissabte 10 de març a les 19.00 h.

Cursets

La Sardana a l'escola és una eina molt eficaç perquè els menuts aprenguin la nostra dansa i està patrocinada pel Departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Girona, però, a més, moltes entitats ofereixen el seu «curset». Anotem els que en tenim notícia:

Maçanet de la Selva. Teatre La Societat, del 2 de març al 22 de juny, cada divendres, de 18.00 h a 19.00 h.

Salt. Hotel d'Entitats, del 2 de març al 25 de maig. Tots els divendres de 20.45 h a 22.00 h.

Fortià. Llar del jubilat, del 3 de març al 26 de maig. Tots els dissabtes de 10.00 h a 11.00 h.

Ripoll. Casal Cívic, del 3 de març al 17 de març. Tots els dissabtes, de 17.00 h a 19.00 h.

Figueres. Molí de l'Anguila, del 7 de març al 18 d'abril, tots el dimecres.

Palol de Revardit. Sala Polivalent, del 7 de març al 6 de juny, de 21.00 h a 22.00 h. Tots el dimecres.

Amics de la Sardana de

Cassà de la Selva

Diumenge que ve, dia 4, se celebra la festa d'Aniversari dels Amics de la Sardana de Cassà de la Selva. Verament podem afirmar la gran activitat que desenvolupa aquesta entitat. No únicament en l'organització d'audicions de ballades, sinó també amb altres afers, com les colles sardanistes que participen en diversos concursos al llarg de l'any, arreu de Catalunya, l'organització de diversos actes vinculats a la sardana, aplecs d'ermita, concert de música de cobla, curset d'ensenyament de ballar sardanes, Esbart Dansaire.

La celebració de la festa tindrà lloc a la tarda, al Pavelló Municipal, a partir de 2/4 de 5 de la tarda, amb una ballada de sardanes amb la cobla-orquestra Selvatana. Hi haurà també galetes amb vi dolç i ranci.