Ha arribat el moment de descobrir què poden fer els arbres genealògics per la ciència. Aquest ha estat el punt de partida de diversos projectes entre els quals destaca una ambiciosa investigació desenvolupada per l'empresa Geni.com i professors de les universitats de Columbia i Harvard i de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), als Estats Units, que ha desembocat en la major representació gràfica d'aquest tipus que es coneix, amb 13 milions de ciutadans, entre els quals, per cert, figura l'actor nord-americà Kevin Bacon.

El portal gratuït Geni.com, llançat en 2007, pretenia presentar un "arbre genealògic del món". Per ara, els seus professionals han creat aproximadament 120 milions de perfils individuals, units a través de matrimonis, naixements, etc. Amb aquesta matèria primera, experts del MIT, Columbia i Harvard van dur a terme un minuciós estudi, publicat per la prestigiosa revista Science, que estableix una nova perspectica sobre la base de la longevitat.

Els acadèmics, principalment genetistes i bioinformàtics, es van endinsar així en un dels camps de moda a Silicon Valley, on nombroses startups estan intentant esbrinar en l'ADN els secrets de l'envelliment. Doncs bé, la col·laboració entre Geni.com i aquest equip ha permès concretar que la probabilitat de viure més anys només pot atribuir-se en un 16% als gens de cada individu. Els hàbits i costums del subjecte en qüestió, les seves condicions ambientals i fins i tot la sort tenen molt més pes.

De manera que la genètica pot haver-li regalat, a algú, una excel·lent dotació de sèrie que, hipotèticament, el portaria fins als 100 anys, però, aquest extrem no el salvarà de patir un accident mortal de cotxe. El grup d'investigadors, que ja va difondre al febrer un esborrany del seu treball mitjançant el servidor biorXiv, ha elaborat aquesta conclusió després de valorar l'esperança de vida de més de tres milions de parents. Per aquesta raó, les històries personals dels arbres genealògics clàssics, a gran escala, es converteixen en història humana.

Els científics, que van netejar i van organitzar les dades mitjançant gràfics matemàtics, es van adonar que aquest material pot oferir la mateixa informació que els registres demogràfics tradicionals, molt més laboriosos i cars de produir. El 85% dels perfils emprats per aquest estudi són originaris dels Estats Units i Europa. Les dones d'aquests terrirotorios van emigrar més que els homes, tot i que, quan ho van fer, ells van viatjar més lluny.

Una altra iniciativa d'aquesta classe, liderada per la companyia nord-americana Family Dynamics Ancestry, ha reunit arbres genealògics durant 35 anys. En combinar-los amb mostres de saliva de 770.000 dels seus clients, va obtenir un detallat atles de les migracions en el continent. Gràcies al milió i mig de nous kits d'ADN que la firma va vendre el Nadal de 2017, aviat aconseguirà un dels principals biobancs del món.