El Jutjat número 7 de Collado Villalba va executar ahir el segrest del llibre Fariña, obra del periodista Nacho Carretero. L'editorial, Libros del KO, va fer efectiva l'ordre tot ordenant a la distribuïdora i a la impremta «la paralització de la reproducció i distribució de la publicació que narra la història del narcotràfic a Galícia».

El segrest es fa efectiu 11 dies després que l'exalcalde d'O Grove (Pontevedra), Alfonso Bea Gondar, diposités una caució de 10.000 euros per al compliment de la mesura cautelar, acceptada en un acte datat el 12 de febrer. En aquest, la magistrada Alejandra Fontana estima parcialment la sol·licitud de mesures cautelars realitzada per l'exalcalde, que parla de «contingut calumniós» del llibre editat per Libros del KO pel que fa a la seva persona.

En la providència que decreta el segrest del llibre consta que «paralitzi de manera immediata» la «reproducció i distribució» de Fariña, tant «a través de venda tradicional com de venda digital».

També es prohibeix «portar a terme la traducció o transformació de l'obra i / o la seva explotació en qualsevol altra forma». A més, ordena el «dipòsit temporal o segrest» dels «exemplars produïts mitjançant la retirada del mercat» d'«aquells que ja han estat objecte de distribució a través dels mitjans anteriorment indicats, quedant sota la seva responsabilitat el compliment de l'ordenat».

Una «barabaritat»

El productor executiu de Bambú Producciones, Ramon Campos, va titllar de «barbaritat» que s'hagi executat el segrest del llibre. «Se suposa que les mesures judicials estan per solucionar els problemes, no per agreujar-los», va afirmar el responsable de l'adaptació televisiva del llibre. Si José Alfredo Bea Gondar pretenia que ningú sabés que havia estat condemnat per narcotràfic, ha estat molt lluny d'aconseguir-ho amb la mesura la jutgessa», va assegurar. Sobre si la productora tem que la sèrie pugui córrer una sort similar a la del llibre, Campos va aclarir que, respecte a Bea Gondar no perquè aquest no apareix en la ficció televisiva. «Amb altres personatges haurem d'anar veient si algú pren alguna mesura», va reblar.