La ciutat de Figueres ha viscut durant tot un any, amb tota intensitat l'ésser la Capital de la Sardana, El Foment de la Sardana Pep Ventura, l'Ajuntament i moltes entitats han estat oferint actes d'enaltiment i exaltació de la Sardana, més quan ha coincidit amb el segon centenari del naixement de Pep Ventura.

L'Ajuntament de Figueres ha fet balanç en el marc d'una roda de premsa del que ha significat per al municipi ostentar el títol de Capital de la Sardana 2017, així com desplegar la celebració del bicentenari del naixement de Pep Ventura. Per festejar ambdues efemèrides, l'Ajuntament ha portat a terme un programa d'activitats intens, amb un total de 136 accions al llarg de 13 mesos que començaven el passat 2 de febrer de 2017 coincidint amb la celebració de l'aniversari del naixement de Ventura i que finalitzaran el diumenge 11 de març, amb els actes vinculats a la cloenda. La comissió mixta formada pels responsables del municipi de l'Alt Empordà i liderada pels membres del Foment de la Sardana Pep Ventura ha estat l'encarregada de tirar endavant tota aquesta activitat.

Els diferents portaveus han volgut destacar algunes de les fites assolides, com l'edició recent del llibre Aquesta no és una biografia de Pep Ventura de la musicòloga Anna Costal, assessora durant tot l'any de la Capitalitat de la Sardana de Figueres, o les accions programades amb voluntat d'internacionalitzar la Sardana que s'han celebrat a iniciativa de Figueres als municipis d'Alcalà la Real i Alba de Tormes, així com en el marc de l'Aplec Internacional celebrat a Ostrava (República Txeca) i a Romania i que promou l'Associació per a la Divulgació del Folklore Adifolk.

Segons el regidor de Cultura Popular de l'Ajuntament de Figueres, Quim Felip, la ciutat de Figueres ha demostrat «que el món sardanista gaudeix d'una molt bona salut i té un nivell cultural de primer ordre. I sobre aquest camí, manifestem la voluntat de treballar per aconseguir que aviat la Sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco». Felip ha fet públic igualment el compromís municipal de «continuar en la línia que hem dibuixat al llarg de l'any 2017. La sardana i, per extensió, la cultura popular serà molt present als nostres carrers i places. Tenim ja una programació en cartera i un projecte molt ambiciós que caldrà concretar en els mesos vinents», ha afirmat. En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné, que ha desgranat les activitats previstes per al diumenge 11 de març, jornada de cloenda, i que inclouen una cercavila festiva amb sortida des de la Rambla i fins a la plaça de la Música on tindrà lloc la festa popular per inaugurar el Monument a la Sardana, obra de l'escultora empordanesa Núria Surribas. Hi participaran els geganters, bastoners i esbarts locals i les sardanes aniran a càrrec de la cobla Costa Brava. En la mateixa línia de felicitació i voluntat de continuïtat s'ha expressat el coordinador del projecte Capital de la Sardana i membre de la Confederació Sardanista de Catalunya, Víctor Sallés, el qual ha recordat als assistents que «tot està a punt perquè el pròxim 17 de març el municipi de Montblanc, capital de la Conca de Barberà, agafi el relleu de Figueres». Amb tot, abans de cedir el protagonisme a la població tarragonina, Figueres proposa una darrera fita: la presentació de l'espectacle Triple Picat, una producció de l'Ajuntament de la Figueres i la comissió Capital de la Sardana 2017 en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà (Capital de la Sardana 2019) i Blanes i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat. Aquests són els actes:

Dissabte, 10: 11 h. Biblioteca Fages de Climent. Contacontes: Sardanes, collarets de colors! Bel Contes i Montserrat Segura s'han posat d'acord per oferir un colofó atractiu per als nostres nens i nenes, amb la sardana i els seus diversos aspectes (música, dansa, fantasia) com a fil conductor. En aquest recorregut per la nostra dansa nacional trobareu nens i nenes que aprenen a ballar sardanes, que n'escolten, que fan castells... I un Pep Ventura ben petit que ja somia les sardanes que el faran conegut.

Diumenge, 11: 11 h. Plaça de la Música. Festa popular d'inauguració del monument a la sardana. La Capital de la Sardana serà recordada a l'espai públic figuerenc a través de l'escultura de Núria Surribas que se situarà a la plaça de la Música, a l'Eixample. Per a la inauguració es farà una festa popular que començarà a les onze del matí a la Rambla amb una cercavila de les entitats de cultura popular de la ciutat. Sardanes amb la Cobla Costa Brava i un dinar de germanor a preus populars clouran l'acte. Hi col·labora l'Associació de Veïns de l'Eixample.

A les 19 h. Estrena de l'espectacle: Triple picat. La renovació de la sardana es va fer, entre d'altres, gràcies a la col·laboració de tres persones (Pep Ventura, Andreu Turón i Miquel Pardas), que hi van aportar el seu ofici, i de tres poblacions (Figueres,Perpinyà i Torroella de Montgrí). Per recordar-ho, Jordi Molina ha bastit un espectacle a partir d'un guió de Jaume Nonell, narrat per Cristina Cervià i interpretat per músics i balladors de les tres viles.

L'acte compta amb la participació de joves formacions musicals, com són la Jove Orquestra de Figueres o l'Empordanet de l'Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí, així com amb músics del Conservatori de Perpinyà i del Col·legi de Santa Maria de Blanes. Igualment hi participen balladors del Grup Montgrí Dansa. L'espectacle Triple Picat es representa a les 7 de la tarda a l'església de Sant Pere de Figueres.

L'AGRUPACIÓ D'APLECS

ACORDA CONCEDIR ELS

PREMIS DEL 2017 I RENOVA

LA JUNTA DIRECTIVA

El passat febrer l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines va celebrar la seva 206a Assemblea General Ordinària. Entre altres punts de l'ordre del dia, es van acordar els premis de l'any 2017: del Concurs Millor Cartell Sardanista, 1r premi per a la Bisbal d'Empordà, 2n premi per a Ribes de Freser i 3r premi per a Campdevànol; del Concurs Millor Butlletí Sardanista, 1r premi per a Sant.Feliu de Guíxols, 2n premi per a l'Escala i 3r premi per a la Bisbal d'Empordà, i, finalment, va ser reconegut l'Aplec Espardenya d'Or 2017 l'Aplec de la Sardana de l'Escala. Els premis es lliuraran enguany a cada població el dia de celebració del respectiu Aplec. Alhora, en la mateixa reunió, es van dur a terme les eleccions a Junta Directiva previstes per al mandat 2018-2022 i, per majoria absoluta, es va escollir la candidatura formada per Sagrari Martorell (secretària), Josep M. Abulí (tresorer) i Dolors Puig (vicepresidenta), encapçalada per l'escalenc Jordi Gallegos i Córdoba, que revalida en el càrrec de president de l'entitat. Una de les tasques que haurà d'emprendre la nova Junta serà la celebració d'actes del 50è aniversari de l'entitat, el 2019.

Aplec de Celrà

Diumenge s'enceta la temporada d'Aplecs de les comarques gironines. Aquest són els aplecs que se celebraran: 18 de març. Flaçà. 7 d'abril, Roses, 15 d'abril, Sils, 22 d'abril, Santa Coloma de Farners, 1 de maig, Girona, 6 de maig, Lloret de mar, 13 de maig, Caldes de Malavella, 20 de maig, Figueres, 27 de maig, Sant Feliu de Guíxols, 3 de juny, L'Escala, 10 de juny La Bisbal, 16 de juny, Campdevànol, 17 de juny, Anglès, 24 de juny, Llançà, 30 de juny, Banyoles, 8 de juliol, Olot, 15 de juliol, Ripoll, 22 de juliol, Palamós, 29 de juliol, Sant Feliu de Pallerols, 5 d'agost, Ribes de Freser, 12 d'agost, Portbou, 19 d'agost, Sant Hilari Sacalm, 26 d'agost, Peralada, 16 de setembre, Torroella de Montgrí, 7 d'octubre, Malgrat de mar, 14 d'octubre Tossa de Mar.

L'Aplec de Celrà arriba a la 46a edició hi actuaran les cobles Mediterrània, Ciutat de Girona i Bisbal Jove, el matí començaran a les 10.30 i a la tarda a les 16.00 h. Com cada any Ràdio Celrà oferirà l'Aplec que es podrà escoltar per tot el poble. En el moment més àlgid de l'aplec, a les audicions de la tarda, hi ha tres sardanes seguides del mestre Ricard Viladesau amb motiu del centenari del seu naixement. Al final de les audicions del matí, s'interpretarà la sardana Bona Festa de l'Avi Xaxu, com a cloenda del curset de sardanes.