S'ha presentat, al claustre de l'antic convent de Sant Francesc de Montblanc, la proclamació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018, prevista per demà dissabte, 17 de març.

El coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés, va afirmar que «l'essència és que no sigui sols un esdeveniment per al món sardanista, sinó que la sardana sigui transversal i estigui present en la majoria d'actes que s'organitzen a Montblanc durant tot l'any».

De la seva banda, l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va assegurar que la Capital «uneix 2 característiques d'una singularitat cultural: la gran importància del patrimoni artístic i la vitalitat del teixit associatiu».

Durant la roda de premsa, el regidor de Cultura, Jordi Albalat, va presentar la imatge de la Capital, amb un disseny de quatre cartells que identifiquen diferents monuments de la vila amb la iconografia sardanista, així com un vídeo promocional.

Les activitats començaran demà amb un concert de la Cobla Ciutat de Girona a les 11.00 h a la plaça de Sant Francesc, que també oferirà, a la tarda, el seu espectacle El tenor i la cobla. Ja dins l'antiga església, començarà a les 12.00 h. l'esdeveniment institucional, durant el qual s'estrenarà una sardana composta especialment per Alfred Abad per a la capitalitat montblanquina. També es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana.

En presència de nombrosos representants institucionals i davant la muralla medieval, s'inaugurarà un gran monument i una placa commemorativa, obra de l'escultor Jordi Figueras.

I a la tarda, s'inaugurarà a la sala Sant Feliu l'exposició Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital, que recull fotografies històriques. La capitalitat té un calendari d'actes anual, que es clourà el febrer del 2019 amb el traspàs a Perpinyà.

El president del Grup Sardanista del Museu Arxiu, Ramon Requesens, va anunciar alguns dels més destacats: «Per a nosaltres, un dels grans reptes serà la formació d'una anella que encerclarà tota la muralla el juliol vinent, durant l'Acampada Jove».

La muralla construïda el segle XIV té un perímetre de 1.402 metres i 30 torres, i sols s'ha encerclat un cop, en un acte organitzat per l'ANC. Altres actes destacats de la capitalitat són el concert de Cris Juanico el dissabte 12 de maig amb cobla o el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona el diumenge 9 de setembre, per la Festa Major.

La capitalitat és un projecte de la Confederació Sardanista de Catalunya. Compta també amb l'organització de l'Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu de Montblanc, i amb el suport de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i empreses patrocinadores locals.

Notícies de les colles

sardanistes

Figueres ha acollit la Festa Anyal de cloenda, el lliurament de premis de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) i la presentació del calendari oficial del Campionat de Catalunya 2018, en el marc de les darreres grans activitats com a Capital de la Sardana 2017. La principal novetat, a part del calendari, ha estat la presentació d'un concurs experimental en format d'eliminatòries directes que se celebrarà a Montblanc el dissabte 28 de juliol. També ha servit perquè les colles votessin, tres anys després, la renovació conforme se sabran les sardanes dels concursos del Campionat perquè les puguin preparar adequadament.

Així, a la presentació que s'ha fet del Campionat, la principal novetat ha estat el concurs experimental que se celebrarà a Montblanc en el marc de la seva capitalitat sardanista durant aquest 2018, així com pels 60 anys de celebració d'existència de la UCS. El concurs es planteja només per a colles de categoria Gran o Absoluta, i Veterans, amb 8 rotllanes per categoria. Tindrà formats d'eliminatòries colla contra colla, amb una repesca inclosa. D'aquesta manera, totes les formacions ballaran com a mínim 2 sardanes i com a màxim 4. Les eliminatòries seran amb sardanes de 5 tirades i la final d'aquest únic concurs serà de 7 tirades. El certamen s'ha batejat com a Copa Catalunya.

Pel que fa a la presentació del calendari del Campionat de Catalunya 2018, s'ha desvelat quines seran les grans cites sardanistes d'enguany, amb les millors colles del país.

Així, el campionat Gran, o de categoria absoluta, tindrà una 1a fase de classificació en què competiran totes les colles entre elles, amb 2 concursos. Després hi haurà una fase de Repesca amb 2 concursos i una Fase Final amb 4 concursos. La classificació de les 2 cites inicials permetrà conèixer quines 2 colles es classificaran directament per competir pel títol. Les 2 últimes també passaran directament a la Fase Final del Grup B. I les altres participants competiran de nou entre elles a 2 concursos més per determinar quines 3 rotllanes accedeixen al grup per ser campions, i quines altres 3 aniran al Grup B.

Així, la 1a Fase tindrà les cites de Lleida, el diumenge, 13 de maig; i Palamós, el dissabte, 9 de juny. La Repesca se celebrarà als concursos de Rubí, el dissabte, 30 de juny; i Ceret, el dissabte, 21 de juliol. Aquesta és una altra novetat. El concurs de Ceret, al Rosselló, ha sigut sempre un certamen especial per la seva ubicació, per la seva voluntat de festival sardanista, i perquè mai havia sigut vàlid pel Campionat en els seus 60 anys d'existència. Les 4 gran cites de la Final A per decidir la campiona seran Barcelona-Catedral, el diumenge 23 de setembre; Terrassa, el diumenge 21 d'octubre; Girona, el dijous 1 de novembre i Balaguer, el diumenge 11 de novembre. La Final B tindrà les cites de Lloret de Mar, el diumenge 9 de setembre; Barcelona-Catedral, el diumenge 23 de setembre; Cornellà de Llobregat, el diumenge 7 d'octubre i Bellvís, que recupera la condició de concurs de Campionat de Catalunya, el diumenge 28 d'octubre.

Enguany hi participaran les colles Conti 2000, de Torroella de Montgrí; Dolç Infern, de Lleida; Encís, de Manlleu; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell; Riallera, de Vic; Violetes del Bosc, de Barcelona i Xàldiga, de Barcelona. És a dir, hi haurà 2 baixes respecte a l'any passat: Antaviana, de Tordera, i Tarragona Dansa, si bé és cert que aquesta rotllana, tot i estar inscrita al Campionat, no va participar a cap concurs de la competició la temporada passada.

Les colles júniors tenen una estructura competitiva diferent entre elles. Així, les Alevines compten amb tan sols 2 cites. Seran els concursos de Banyoles, previst pel diumenge, 21 d'octubre; i la Final de Valls, el diumenge, 4 de novembre. Per ara hi ha inscrites les colles Belluguets, de Figueres; Trapelles, de Sabadell; Xamosa, de Barcelona i Xerinola, de Tarragona. Aquest Campionat té les inscripcions obertes fins al 30 de juny, amb l'objectiu d'incentivar la incorporació de més rotllanes.

La categoria Infantil es basarà en 5 concursos vàlids acumulatius al llarg de l'any, més la Final. Les dates clau seran a Barcelona-Poble Nou, el diumenge, 20 de maig; a Constantí, que malgrat ser un concurs de recent creació aconsegueix ser concurs de Campionat, el diumenge, 10 de juny; a Cassà de la Selva; el dissabte, 6 d'octubre; a Banyoles, el diumenge, 21 d'octubre i la citada Final a Valls, el diumenge, 4 de novembre. Les colles participants seran Escarlata, de Lleida; Il·lusions, de Cassà de la Selva; NINS (Nens I Nenes Sardanistes), de Banyoles i Petits Tarragona Dansa, de Tarragona.

Els Juvenils tindran un Campionat similar a la categoria Gran. Constarà d'una fase classificatòria inicial amb 2 concursos. Les 2 millors classificades passaran directament a la Final. Les altres 5 Juvenvils competiran a una fase de Repesca amb 2 concursos més. D'aquesta fase en sortiran 3 que es classificaran per a la Fase Final.