El Parlament ha acollit aquesta setmana l'acte de celebració de la Setmana Mundial de l'Harmonia Interconfessional, una iniciativa impulsada pel Grup de Treball Estable de Religions (GTER) que enguany s'ha celebrat amb el títol Religions compromeses en la construcció de pau. El president, Roger Torrent, que va inaugurar l'acte, va defensar un diàleg interreligiós que parteixi del respecte i l'acceptació dels drets i les llibertats fonamentals.

El president va argumentar també que el diàleg entre creences és «fonamental per combatre la ignorància, que alimenta la por i permet atiar l'odi» i va remarcar que «mai no podrem renunciar als esforços del diàleg, perquè del diàleg es deriva la pau». Així mateix, va assegurar que el Parlament és el «lloc idoni per parlar de pau» i va demanar «garantir i defensar la llibertat de creences, de conviccions religioses o filosòfiques i de llibertat de pensament, d'expressió i de culte de tots els ciutadans».

D'altra banda, Torrent va lamentar que enguany no s'hagi fet al Palau de la Generalitat un altre acte en el marc de la setmana mundial, com era habitual, «a causa de la situació d'anormalitat que viu el país per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola».

La Declaració de Montserrat

En la sessió inaugural també hi van intervenir el president del GTER, Mohammed Halhoul; la comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona, Lola López, i el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell.

A continuació, Manuel Manonelles, professor associat de relacions internacionals de la Universitat Ramon Llull, va oferir la conferència Deu anys de la Declaració de Montserrat: religions i construcció de pau, i Antoni Matabosch, delegat per la Conferència Episcopal Tarraconense al GTER, va llegir la ponència Religious for Peace a Europa, experiències concretes en la construcció de pau, de Yolande Iliano, presidenta de Religious for Peace Europe, que no va poder assistir a l'acte.