19 de març de 2018
19.03.2018

Comanegra publica un inèdit de Pedrolo: «Infant dels grans»

?L'obra la va escriure a la seva filla acabada de néixer per regalar-la-hi quan fes 15 anys ?El text es mou entre la novel·la i el dietari personal

19.03.2018 | 07:07
Manuel de Pedrolo, en una foto de l´arxiu familiar.

L'editorial Comanegra ha publicat un llibre inèdit de l'escriptor Manuel de Pedrolo, Infant dels grans. L'autor va escriure l'obra a l'estiu del 1952 en honor a la seva filla acabada de néixer, l'Adelais, pensant en regalar-la-hi quan ella fes 15 anys. Pedrolo va néixer a la Segarra l'any 1918 i va morir a Barcelona l'any 1990 amb 72 anys.

La novel·la, en paraules de l'editor de Comanegra Jordi Puig, és «un llibre entre la novel·la i el dietari personal», en què Manuel de Pedrolo anota la vida d'una nena de vuit mesos i «ho teixeix tot per donar-li ritme i una estructura gairebé de novel·la». Per l'autor el text va començar essent unes anotacions del dia a dia de la seva filla, però va acabar fent una estructura de novel·la amb quatre capítols i el·lipsis a l'escena del part i postpart, de la infantesa del mateix Pedrolo i de la seva dona». A l'obra mateix també s'explica que havia començat sent una «juguesca», i que de mica en mica es va anar tornant en un projecte més seriós.

Infant dels grans explica la història un dissabte d'estiu a casa d'una menuda de vuit mesos que no para quieta i uns pares novells. En el text no s'explicita que el pare sigui Pedrolo, «però era evident perquè hi ha una escena del pare escrivint i manies pròpies i trets físics propis de Pedrolo», en declaracions de l'editor.

Durant molts anys, l'obra la van conèixer molt poques persones properes a l'autor. Ara s'ha publicat perquè la filla de l'autor va decidir donar-la a conèixer. L'Adelais i els responsables de Comanegra es van conèixer el 2016 i van parlar en general de la voluntat de l'editorial per fer alguna especial per l'any Pedrolo. Comanegra havia publicat el llibre il·lustrat de Pere Calders, El barret prodigiós i la barraca de monstres, i volia fer una operació semblant amb un conte de Pedrolo per reivindicar «el Pedrolo contista». La mateixa editorial sabia que la filla de Pedrolo tenia un inèdit de l'escriptor però l'editorial no l'havia llegit. Finalment, a la trobada del 2016 la filla va demostrar el seu interés si Comanegra volia fer aquesta publicació.


Una obra amb gran valor

Segons Jordi Puig, l'obra Infant dels grans: «és una peça de Pedrolo amb un valor literari claríssim i una voluntat d'estil que no dona dubte». A la vegada, va assenyalar l'editor, té «un component sentimental, més personal i íntim que el fa molt especial».

Puig ha estat l'encarregat d'editar l'obra i va admetre que va ser molta responsabilitat portar a terme l'edició del llibre de Manuel de Pedrolo. De fet, va explicar que el text original era «més gruixut»: «En aquell manuscrit hi havia més text i escenes que s'han acabat eliminant per potenciar aquesta estructura subjacent que hi havia».

Aquest no és el primer llibre que publica l'editorial de De Pedrolo, ja que va publicar el primer volum de La terra prohibida (el segon es preveu per aquest juny del 2018) i El principi de tot, il·lustrat per Pep Boatella.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook