L'escriptora i acadèmica de la Real Acadèmia Espanyola (RAE) Carme Riera ha tornat al territori de la novel·la d'intriga amb la història contemporània Venjaré la teva mort (Edicions 62) - Vengaré tu muerte (Alfaguara) en la seva versió en castellà-, que aborda una crítica social contra la corrupció, la pederàstia i la violència de gènere.

L'escriptora va participar ahir en una trobada amb periodistes i va assenyalar que «la novel·la no és exactament negra», sinó que es bascula entre el blanc i el negre, davant el que Riera ha acabat encasellant-la en un gènere que ha batejat com «gris».

Una exdetectiva d'origen gallec que viu a Barcelona, Elena Martínez, protagonitza la història, ambientada el 2010, i que parteix de la misteriosa desaparició d'un home de negocis en un despatx de la zona alta de la capital catalana.

A petició de la família de la víctima, la detectiva, que és una dona independent, soltera i moderna, investiga el cas acompanyada del seu fox terrier, un gos que cobra un protagonisme especial.

To humorístic

A diferència de la novel·la negra, que sol transcórrer en baixos fons, la protagonista viu al barri antic de Sarrià de Barcelona, i la història està escrita des d'un to humorístic, convertit en «un element fonamental» de la trama.

Satisfeta de prestar veu a una jove molt diferent a ella, l'autora ha celebrat eixamplar el seu nivell de registres amb una noia d'entre 35 i 37 anys que, a diferència de Riera, no és molt culta, no sap escriure, ha d'anar a classes de l'Ateneu Barcelonès i usa l'escriptura d'una forma «molt funcional» no literària.

L'únic aspecte compartit és el seu lloc de residència al barri de Sarrià, observa l'escriptora, que en el llibre posa l'accent principalment en la violència que suposa la pederàstia per a la societat.

Preguntada per la qüestió, Riera no ha volgut aprofundir en detalls per no desentranyar aspectes de la trama que restarien atenció a la lectura, i posa damunt la taula que «no hi ha molts llibres que des de la ficció abordin la pederàstia».

«És un deure de la gent que escrivim mostrar les mancances de la societat», argumenta l'escriptora Premi Nacional de les Lletres i catedràtica de Literatura Espanyola en la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La novel·la s'erigeix com la «crítica com més àcida possible» a la pedofilia, a la qual Riera es refereix com una qüestió espantosa, i remarca que el llibre reflecteix problemàtiques de la societat com l'evasió fiscal, la corrupció i la violència de gènere.

Sobre la protagonista de la història, Riera defensa que és una dona feminista, i trenca una llança a favor del feminisme atenent a una «qüestió de moral», en la qual els homes s'han d'implicar.