L'actor Antonio Banderas diu que vol «anar amb compte» amb els casos d'abusos sexuals que estan sortint a la llum en el darrers mesos a Hollywood perquè «algunes persones» són «amics» seus, recordant que no es pot «convertir ara en Franco i posar el dit a la gent sense tenir informació de res». «Vull anar amb compte amb això i ser absolutament respectuós perquè algunes persones són amics meus», va explicar l'actor en una trobada amb la premsa amb motiu de la presentació a Espanya de la sèrie que protagonitza per National Geographic encarnant el pintor malagueny Pablo Picasso.

«Jo vaig néixer en un país en el qual eres culpable i calia demostrar la teva innocència i per això vam córrer davant dels grisos en la dècada dels 70 per canviar-ho en la Constitució. Jo no em puc convertir ara en Franco i assenyalar amb el dit la gent, sense tenir informació de res, i dir 'vostè és culpable'», va indicar després de ser preguntat sobre quina era la seva opinió sobre aquest tema. «És molt difícil. Potser un es fica al llit amb algú de lliure consentiment i al matí següent envia un missatge que ha estat una nit preciosa i l'altra persona diu que no, que ha estat horrible, i a més diu que et denunciarà quan guanyis un Globus d'Or», va alertar.

En qualsevol cas, Banderas va qualificar els abusos sexuals com «un fet horrorós que algú amb decència no pot admetre», recordant que ell ha treballat amb el productor Harvey Weinstein en diverses ocasions, però no tenia coneixement «que això estava passant darrere de les cortines». Així, va posar com a exemple el dia en què Salma Hayek -amb la qual va compartir repartiment en la pel·lícula Frida al costat d'Edward Norton i amb producció de Weinstein- va acusar el productor d'assetjament sexual. «Li vaig trucar immediatament. Jo la crec i li vaig donar suport, perquè són molts anys d'amistat. Quan li vaig preguntar per què no m'havia dit res, em va dir que era perquè Weinstein era poderós i no volia implicar-nos ni a mi ni a l'Edward Norton. La por és forta i hi ha gent amb molt poder que l'exerceix de manera violenta», va afegir.

Picasso era un faldiller

Genius és una sèrie centrada en la vida i el treball del pintor espanyol des de finals del segle XIX fins més enllà de mitjan segle XX, protagonitzada per Antonio Banderas i Alex Rich en el paper conjunt de Pablo Picasso. Aquest treball de deu episodis que s'emetrà pel canal National Geographic està nominat als premis Emmy i Globus d'Or.

Banderas va reiterar tanmateix la importància en aquest treball com a actor de «no establir un judici moral» sobre la figura de Pablo Picasso, malgrat la seva coneguda fama de faldiller. «Picasso va ser un home infidel i li agradava que les dones es barallessin per ell, no estem tractant de glorificar-lo. Però el problema no és que vulgui abusar de la dona, sinó que ho vol tot i no acaba de matar el nen que té dins: això amb dotze anys té gràcia, però quan tens 60, no», va apuntar l'actor.